Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata de luptători informatici a Ucrainei: 300 000 de oameni

hacker_tastatura.png

Sursa imaginii: 
Getty Images via rfi.fr

Înainte de război, industria tehnologiei ucraineane era una dintre cele mai promițătoare ramuri ale economiei. Astăzi, această industrie se mobilizează în proporție de 100% pentru a apăra țara și a-i asigura supraviețuirea, scrie corespondentul rfi.fr din Ucraina.

O adevărată armată digitală a fost recrutată prin intermediul aplicației Telegram la apelul tânărului ministru al tehnologiilor digitale, un fost patron de start-up, care se bazează pe unul dintre colegii săi, Yegor Aushev, șeful unei companii de securitate cibernetică și susținător al ”pirateriei etice”. În acest război informațional sunt implicate aproximativ 300.000 de persoane. Acești ”cruciați” ai internetului urmează directivele date de guvern.

Punctul sensibil al războiului, banii, sunt, de asemenea, colectați în format digital. Fondul "Crypto for Ukraine" acceptă doar bitcoin și ethereum. Acesta a strâns deja echivalentul a 90 de milioane de euro, în principal donații destinate achiziționării de echipament militar. Guvernul consideră că tranzacțiile cu aceste noi monede sunt mult mai rapide decât cele bancare. Și, odată ce pacea va fi restabilită, speră să valorifice acest experiment cu moneda virtuală.

Companiile din domeniul tehnologiei oferă de asemenea sprijin activ angajaților

Câteva companii au dublat salariul celor ce s-au alăturat armatei. Se ocupă de mutarea personalului dacă mai este posibilă, îi ajută să găsească o locuință, să semneze documente.

Migrație

Echipe întregi au migrat spre Polonia, Georgia sau România. Harkiv, Kiev și Liov erau cei trei giganți ai acestei industrii. Doar Liov, orașul din vest, cruțat deocamdată de bombardamentele rusești, mai găzduiește companii din domeniul tehnologiei.

Firmele de IT investesc în generatoare, furnizori de internet și își gestionează datele în funcție de necesitate. Scopul lor: să-și mențină cu orice preț activitatea pentru a putea plăti salariile angajaților și să-și asigure viitorul. Vor să rămână prezente și atractive pentru clienții lor. Companiile străine sunt interesate de serviciile lor.

În ultimii ani, raportat la cererea modială, această industrie a înregistrat o creștere exponențială

Creșterea veniturilor a fost de treizeci și șase la sută între 2020 și 2021. Tehnologia reprezintă 4% din PIB-ul Ucrainei și este o sursă semnificativă de venituri din exporturi și, prin urmare, de valută străină. Datorită pregătirii sale tehnologice avansate, o moștenire din perioada sovietică, Ucraina a devenit una dintre cele mai apreciate țări est-europene din lume pentru resursele sale de tinere talente.

Plătiți în valută

Acești ingineri vorbesc fluent limba engleză, iar localizarea lor geografică face ca programul lor să fie mai compatibil cu cel al start-up-urilor occidentale care au nevoie de forță de muncă. Aproape unul din zece angajați din industria de profil israeliană este, de fapt, cetățean ucrainean. Mulți dintre ei sunt independenți, un statut favorizat de sistemul fiscal. Și foarte confortabil, pentru că salariile sunt plătite în dolari.

În ciuda solidarității exprimate de angajatorii lor străini de la începutul ostilităților, cererea tinde să scadă. Companiile se tem că termenele limită nu vor fi respectate din cauza întreruperilor de curent sau a întreruperilor de internet și, mai rău, că conținutul lor va fi piratat. Prin urmare, start-up-urile și liber-profesioniștii ucraineni trebuie să depună eforturi pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei fără a-și pierde avantajul față de concurenții vecini sau îndepărtați.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr