Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin vrea plata gazului în ruble. Ce înseamnă aceasta pentru Occident?

ruble.jpg

Ruble rusești
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Vladimir Putin a cerut ca statele din Occident, considerate neprietenoase, să plătească în ruble livrările de gaze rusești. Livrările vor fi garantate în totalitate, a subliniat Kremlinul. Dar comentatorii sunt îngrijorați de ultimele evoluții.

”Tensiunea continuă să crească pe piața energiei, după ce Vladimir Putin a făcut presiuni asupra europenilor anunţând că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro, ci doar în ruble”, scrie Les Echos.

În acest război al nervilor ideea este cine va clipi primul - europenii prin decretarea unui embargo sau Rusia prin tăierea robinetului. Un lucru este clar la Bruxelles: devine urgent pentru cei douăzeci și șapte, așa cum s-a decis la summitul de la Versailles, să iasă cât mai repede din dependența lor de gazul rusesc”.

Ziarul italian La Stampa, citat de Eurotopics, se teme de o escaladare înfricoșătoare.

Următorul pas, dacă va continua, va fi închiderea gazoductelor, pentru că nu vom accepta această cerere, tocmai pentru că am impus sancțiuni financiare foarte dure. Și atunci, Putin va reacționa dur, cu o înghețare a exporturilor, ceea ce înseamnă raționalizarea consumurilor, pentru că nu avem gaz în cantitățile pe care le importam în mod normal”.

 

Kremlinul încearcă să evite sancțiunile

Deutsche Welle crede că ”mișcarea ar putea ajuta moneda rusă aflată în dificultate, deoarece multe țări europene, inclusiv Germania, sunt încă dependente de Moscova pentru o mare parte din aprovizionarea cu energie.

Valoarea rublei a scăzut masiv în urma știrilor despre invazia rusă și pe fondul sancțiunilor occidentale, dar a crescut la cel mai ridicat nivel față de dolar și euro comparativ cu 2 martie, imediat după anunțul lui Putin”.

După cum notează Fortune, ”cererea de ruble a lui Putin poate fi, de asemenea, o dovadă a eforturilor Rusiei de a găsi soluții la sancțiunile Occidentului – minimizând efectul acestora asupra economiei ruse și poate redirecționând o parte din consecințele sancțiunilor economice către economiile și companiile occidentale.

Săptămâna trecută, Rusia a efectuat o  plată critică a obligațiunilor în dolari SUA, în ciuda speculațiilor conform cărora ar putea să nu plătească sau să aleagă să plătească în ruble.

Dar nu este clar care va fi rezultatul politicii lui Putin. Guvernele europene susțin că orice schimbare a monedei de plată ar fi o încălcare a contractului, iar analiştii sunt sceptici că trucul lui Putin va funcționa”.

Bloomberg estimează că ”planul lui Putin poate însemna o răsturnare pentru contractele de gaze pe termen lung în Europa, care au prețuri în mare parte în euro. Orice întrerupere a aprovizionării ca urmare a modificării regulilor ar agrava criza energetică a Europei.

Măsura este o modalitate prin care Rusia poate încerca să scape de sancțiuni, declară un consilier al premierului italian Mario Draghi. Italia primește aproximativ o treime din gazul său din Rusia. Un purtător de cuvânt al lui Draghi a refuzat să comenteze”.

Potrivit Politico, ”în contractele standard de cumpărare sau plată a gazului există prevederea ca fiecare parte să își îndeplinească obligațiile, cu excepția cazului în care evenimentele aflate în afara controlului lor le împiedică să facă acest lucru.

Ștacheta pentru ceea ce se califică drept un astfel de eveniment este una foarte ridicată.

Asta înseamnă că, fără sancțiuni energetice sau alte întreruperi incontrolabile, Gazprom ar fi obligată să continue să trimită gaz în Europa, iar cumpărătorii ar fi obligați să plătească în continuare conform angajamentelor”.

 
Revista presei internaționale din 25 martie 2022