Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonezii, solidari cu ucrainenii în pofida rănilor trecutului – o lecție și pentru noi

refugiati_ucraina_polonia.png

Voluntari polonezi distribuie ajutoare refugiaților ucrainieni, Poznan, Polonia, 15 martie 2022
Sursa imaginii: 
© Lukasz Cynalewski, Agencja Wyborc, Reuters via France24

Polonia sa află în prima linie în primirea refugiaților ucraineni. Instituții ale statului, organizații neguvernamentale și cetățeni simpli s-au implicat împreună pentru a face față acestei situații. Și aceasta, în pofida unui trecut din care nu lipsesc amintirile dureroase.

Colegii noștri de la France 24 au realizat un interesant documentar în Polonia, în locurile fierbinți de primire a refugiaților. Ei au constatat solidaritatea de care dau dovadă polonezii în raport cu vecinii lor aflați acum într-o situație disperată.

Există, desigur, legături vechi. Înainte de această criză, Polonia găzduia deja aproximativ 1,5 milioane de ucraineni veniți, în cea mai mare parte, să lucreze în această țară membră a Uniunii Europene. Limbile înrudite și trecutul comun îi ajută pe ucraineni să se integreze destul de repede în societatea poloneză.

Dar există și aspecte controversate în acest trecut comun, amintesc reporterii France 24.

În 2018, o lege adoptată de PiS (Partidul Lege și Justiție) aflat la putere în Polonia, a stârnit tensiuni serioase cu Ucraina. Legea urmărea să sancționeze negarea „crimelor comise de naționaliști ucraineni sau membri ai formațiunilor ucrainene care au colaborat cu cel de-al treilea Reich german”.

Varșovia descrie drept „genocid” masacrarea a aproximativ 100.000 de polonezi din regiunea Volînia de către naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Folosirea termenului „genocid” este respinsă de Kiev, care își recunoaște totuși responsabilitatea în această crimă.

În Volînia, aceste crime au început sub ocupația germană în 1941 și au continuat după recucerirea Ucrainei de către sovietici în 1943-1944. Ca răzbunare, gherilele poloneze au ucis, la rândul lor, mii de ucraineni.

Dar nimeni nu mai amintește astăzi despre această neînțelegere pe teme istorice.

Ceea ce contează este mai curând amintirea comună a suferințelor îndurate de ucraineni și polonezi sub ocupația sovietică.

Aproximativ 5 milioane de oameni au murit în Ucraina în 1932 și 1933 în timpul foametei cauzate de politica de colectivizare a lui Stalin. Sute de mii de polonezi au fost uciși în anii 1937-1938, la ordinul lui Stalin, în timpul Marilor Epurări, masiva represiune efectuată de NKVD, poliția politică a regimului sovietic.

Astăzi, mesajul polonezilor poate fi rezumat în felul următor: ”Rușii fac cu voi ce au făcut și cu noi. Suntem de partea voastră”.

Iar morala acestei povești este că episoadele întunecate din trecut nu pot fi o piedică în fața solidarității de azi, așa cum încearcă să ne convingă unii propagandiști de pe rețelele de socializare.

Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar poate fi reconciliat, mai ales atunci când nu este instrumentalizat pentru interese politice actuale. Iar astăzi, prin solidaritatea cu Ucraina, în fața invaziei ruse, se naște o nouă Europă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica