Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dîncu la RFI: Armata României are 70.000 de oameni. Suplimentarea nu este o prioritate

dincu_armata_romania_suplimentare.jpg

Vasile Dîncu: Mergem în zona de calitate cu armata României
Vasile Dîncu: Mergem în zona de calitate cu armata României
Sursa imaginii: 
Facebook/MApN

Armata României este una dintre cele mai importante din Europa, declară la RFI ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El precizează că nu are în vedere creșterea numărului de soldați profesioniști: ”Mergem în zona de calitate, mai degrabă”.

Vasile Dîncu spune câți oameni sunt acum în armata României: ”Sunt date publice. Armata României este o armată profesionistă. Există o transparență NATO destul de importantă în acest sens. Armata României are peste 70.000 de oameni, de militari profesioniști. Sigur că aici se adaugă și rezerviști și alte forme, dar acestea nu intră în armata regulată. Armata regulată a noastră este în jur de 70.000, una din cele mai importante din Europa”.

Ministrul Apărării precizează că ”suplimentarea nu este o prioritate. Sunt unele țări care au încercat și au vorbit în ultima vreme în strategiile lor despre suplimentarea numărului de militari. Deocamdată, noi lucrăm în altă zonă, pregătirea din ce în ce mai bună a resursei umane din armată, la nivel de experți, de expertiză. De asemenea, vrem să mărim retenția în cadrul resursei umane din armată. Vrem de asemenea să aducem oameni cât mai buni în armată, un proces de selecție și de atragere pentru meseria militară, pentru profesia de militar a celor mai buni studenți, a celor mai buni elevi, absolvenți, deci mergem în zona aceasta de calitate, mai degrabă, chiar dacă nici numărul, nici cantitatea nu este un element care trebuie lăsat deoparte, pentru că în general, efectivele au crescut în ultimii ani, în mai multe țări”.

 
Vasile Dîncu, despre efectivele armatei române