Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Armata rusă îi protejează pe civili de atacurile ucrainiene” - cum își ”informează” publicul televiziunile lui Putin

russia_television.png

Televiziunea de stat RT este considerată de mulți observatori politici drept principalul instrument folosit de regimul Putin pentru dezinformarea populației
Sursa imaginii: 
Kirill KUDRYAVTSEV AFP via France24

France 24 analizează împreună cu Elena Volochine, corespondent în Rusia de zece ani, abordarea presei din Rusia asupra războiului din Ucraina. Astăzi, ea a ales două fragmente din programele de știri ale televiziunilor rusești în care se spune că Moscova lovește doar ținte militare, iar armata rusă ”îi protejează pe civili de atacurile militarilor ucrainieni”...

Cu o solidă experiență în calitate de corespondent al France 24 în Rusia, Elena Volochine a selectat două fragmente din cele mai importante emisiuni de știri ale televiziunii ruse, traduse și explicate la France 24.

”Pacifismul” unei armate ruse eroice împotriva forțelor ucrainene calificate drept "neonaziste", demonizarea Occidentului, știrile false, demonizarea inamicului, spectrul unei amenințări americane: acestea sunt principalele direcții ale narațiunii rusești asupra conflictului de la izbucnirea acestuia, la 24 februarie, explică ea.

 

Armata rusă, în misiune "umanitară" împotriva neonaziștilor

Prima secvență este preluată de pe primul canal al televiziunii ruse, Pervi Kanal. O televiziune pe care jurnalista rusă Marina Ovsyannikova a făcut-o cunoscută în întreaga lume cu o imagine devenită virală: pe 14 martie, în mijlocul știrilor, ea a întrerupt prezentatoarea dând buzna în platou cu o pancartă pe care scria: "Spuneți nu războiului, nu credeți în propagandă, sunteți mințiți".

Elena Volochine reia și explică cele trei titluri ale emisiunii de știri din 22 martie, difuzate la ora de maximă audiență, care au fost prezentate astfel:

  •  Primul titlu: ,,Rubijne: povestea dramatică a salvării locuitorilor de răzbunarea forțelor ucrainene, echipa noastră de filmare a împărțit o mașină cu refugiații".

Rubijne este situat în Republica Populară Luhansk, unul dintre cele două teritorii separatiste, două regiuni luate de la Ucraina în 2014 cu sprijin militar rusesc. ,,Se prezintă doar partea în care cad proiectilele ucrainene, este singura pe care televiziunea rusă a arătat-o de la începutul conflictului", spune Elena Volochine.

Sursele oficiale de știri - cum ar fi canalul Pervi Kanal - sunt de acum înainte singurele pe care publicul rus le poate accesa, într-o țară în care ultimele mijloace de informare independente au fost forțate să-și oprească activitatea. Pe 21 martie, un tribunal din Moscova a interzis, de asemenea, rețelele de socializare americane Facebook și Instagram în Rusia, afirmând că acestea sunt implicate în activități "extremiste".

  • Al doilea titlu:  ,,De îndată ce bombardamentele ucrainene se opresc, locuitorii din Mariupol ies din adăposturi pentru a continua să trăiască.”

,,De îndată ce bombardamentele ucrainene vor înceta", insistă șeful postului France 24 de la Moscova, pe aceste cuvinte cu o mare semnificație. Potrivit propagandei rusești, doar ucrainenii sunt cei care bombardează Mariupol, în timp ce rușii îi ajută pe civilii ucraineni aflați în nevoie.

Una dintre paginile principale ale jurnalului este apoi dedicată orașului Mariupol, unde ,,unitățile naționaliste ucrainene" sunt comparate cu naziștii, și acuzate că trag ,,asupra cartierelor locuite", explică Elena Volochine.

,,Coridoarele umanitare în direcția noastră sunt singura șansă la salvare", continuă prezentatorul rus de știri. Mai târziu, în cadrul știrilor, s-a afirmat că ucrainenii refuză să creeze coridoare umanitare.

  • Al treilea titlu: ,,Fără loc de greșeală, eroii noștri artileriști (...) își riscă viața și își protejează camarazii de atacurile aviației ucrainene, au doborât țintele aeriene până la ultima".

Corespondentul France 24 la Moscova explică faptul că scopul este de a prezenta armata rusă ca fiind ,,dotate cu cele mai bune tehnologii, gata să-și riște viața, fără a-și rata vreodată țintele, care sunt întotdeauna militare deci, niciodată civile”.

Armata rusă este foarte bine mediatizată: purtătorii săi de cuvânt apar de două ori pe zi la televiziune, observă Elena Volochine, ,,dar distrugerile provocate de armata rusă nu sunt niciodată prezentate.’’Cetățenii ruși nu au acces decât la imagini din satelit ale unor lovituri cu o țintă precisă, în conformitate cu discursul oficial al Kremlinului.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24