Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord SUA-UE, pe tema gazului natural lichefiat

Acord SUA UE gaz natural lichefiat.jpg

UE vrea să-și reducă dependența de gazul din Rusia
UE vrea să-și reducă dependența de gazul din Rusia
Sursa imaginii: 
unsplash.com

Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat vineri înființarea unui grup de lucru pentru reducerea dependenţei Europei de gazul și petrolul din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.

SUA vor să furnizeze UE suplimentar 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat, în acest an.

Iniţiativa privind grupul de lucru SUA-UE a fost anunţată vineri de preşedintele Joe Biden şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cele două părţi urmăresc să crească livrările până la 50 de miliarde de metri cubi pe an, pe parcurs.

Șeful Casei Albe, aflat în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene, pentru ca aceasta să-şi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia: ”Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur. Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale: una este de a ajuta Europa să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil, iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei”.

Într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu liderul american, Ursula von der Leyen a spus că angajamentul SUA de a livra mai mult gaz natural lichefiat este un pas important: ”Vrem să reducem şi apoi să scăpăm de această dependenţă de combustibilii fosili din Rusia. Acest lucru poate fi obţinut numai prin livrări suplimentare de gaz, inclusiv livrări de gaz natural lichefiat. Noi, europenii, vrem să ne îndepărtăm de Rusia şi să ne îndreptăm spre furnizori în care avem încredere, care ne sunt prieteni şi pe care te poţi baza. Prin urmare, angajamentul SUA de a oferi Uniunii Europene cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat în acest an este un mare pas în această direcţie, pentru că va înlocui gaz natural lichefiat pe care îl primim în prezent din Rusia”.

Aproximativ 10% din nevoile de gaz ale UE sunt acoperite din producţie internă, Rusia asigurând circa 40%.