Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Integritate pe bune”. Trecutul dubios al unor oameni politici, scos la iveală de societatea civilă

integritate_bune_oameni_politici.jpg

Valeriu Nicolae: Nouă ni se pare că ANI nu funcționează
Valeriu Nicolae: Nouă ni se pare că ANI nu funcționează
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Legături de afaceri dubioase, studii la universități obscure și proprietăți nedeclarate. Iată ce au descoperit în CV-urile mai multor parlamentari reprezentanții grupului civic ”Integritate pe bune”, care au realizat un prim raport în acest sens. Printre cei investigați se află președintele PSD, Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, urmând ca toate partidele să fie luate în vizor.

Proiectul ”Integritate pe bune” este inițiat de Valeriu Nicolae, care explică la RFI care e de fapt obiectivul acestui demers: ”Nouă ni se pare că ANI nu funcționează și nu numai ea, o grămadă de instituții ale statului dau rateuri cumplite și de aici și avalanșa asta de impostori în politică. Am făcut o analiză foarte complexă. Ne dorim să facem analiza tuturor parlamentarilor și după aceea, sperând că o să avem destui voluntari, să facem și analiza administrațiilor publice și încet-încet a agențiilor naționale și eu sper și a universităților”.

De unde își iau voluntarii informațiile? ”Toate informațiile sunt publice. Noi ne folosim de faptul că orice ales este obligat să-și depună declarații de avere și declarații de interes. Ne uităm la CV-urile lor. În mod normal, ei ar fi obligați să-și depună CV-urile (...). Mai avem apoi accesul la firme, la registrul firmelor și așa putem să vedem exact care sunt asociații lor, ce cifre de afaceri au. Ne-am uitat de asemenea în SICAP, pentru a vedea care sunt contractele cu statul și am descoperit îngrozitor de multe contracte cu statul. Și cadastrul. Am descoperit cu stupoare la câțiva deputați care declarau că ei au una sau două proprietăți că aveau peste 20 la cadastru”, spune Valeriu Nicolae.

 

Ce au descoperit autorii raportului despre Marcel Ciolacu și Lucian Bode? Detalii în interviul de mai jos cu Valeriu Nicolae.

 
Valeriu Nicolae, despre proiectul Integritate pe bune