Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizita lui Biden în Polonia. Varșovia ca noul Berlin?

joe_biden_discurs_rusia.jpg

Președintele american Joe Biden
Sursa imaginii: 
AP Photo/Alex Brandon

După triplul summit de la Bruxelles – NATO, G-7 și UE - al președintelui american, ultima parte a turneului se desfășoară în Polonia începând cu vineri după-amiază. Joe Biden se va afla două zile în Polonia începând cu prima sa aterizare în orașul Rzeszów, la baza americană din acest oraș, ca mai apoi să urmeze Varșovia până sambata seara. Așteptările sunt uriase în Polonia.

Vizita oficială a început cu două acțiuni umanitare și politico-militare cât se poate de tranșante ca mesaj. După ce Joe Biden a fost întâmpinat de către președintele Andrzej Duda în aeroportul Jasionka din Rzeszów, cei doi președinți s-au îndreptat spre un centru de tranzit pentru refugiați unde a avut loc o întâlnire cu mai multe asociații neguvernamentale ce contribuie la efortul de primire în Polonia a refugiaților din Ucraina.

În acest moment Polonia găzduiește pe teritoriul său 2.3 mln de refugiați ucraineni și numărul lor continuă să crească. Președintele american va avea mai multe întâlniri de acest gen cu refugiați ucraineni pe durata celor două zile, atât în Rzeszów, cât și în Varșovia. Este un semnal cât se poate de clar de susținere, și e foarte probabil că SUA vor livra și mai multe resurse materiale, umane și financiare spre Polonia în viitorul apropiat pentru a atenua din impactul acestui exod fără precedent în istoria Europei din ultimele decenii. De asemenea, SUA este gată să preia din Polonia circa 100.000 de refugiați ucraineni în viitorul apropiat.

Imediat după această deschidere a agendei, cei doi președinți s-au despărțit, dar nu pentru mult timp. Fiecare președinte în parte s-a îndreptat spre bazele militare corespondente din Rzeszów ale SUA și Poloniei. Biden a făcut o vizită soldaților americani ai Diviziei a 82a Aeropurtată, bază care până în prezent a găzduit circa 5000 de soldați americani, fiind așteptate și alte actualizări în privința numărului de soldați americani, în speță posibila dublare sau chiar triplare a acestui număr. Trebuie reamintit faptul că în total în prezent pe teritoriul Poloniei sunt dislocați 10.300 de soldați americani. Așteptările polonezilor, însă, sunt vizibil mai mari. Mulți oficiali polonezi nu fac un secret din faptul că își doresc pe teritoriul Poloniei un număr de 30.000 de soldați americani. Mulți se întreabă dacă Joe Biden va face un asemenea anunț pe timpul vizitei sale în Polonia.

La rândul său, Andrzej Duda a făcut o vizită la baza Diviziei a 18a Mecanizată a Poloniei. Nu a lipsit din narativul lui Duda așa elemente cum ar fi creșterea bugetului militar al Poloniei la 3% din PIB începând cu anul viitor, sau faptul că Polonia a adoptat cu o săptămână în urmă o lege care prevede dublarea numerică a armatei poloneze în următorii ani. Desigur, s-a luat în calcul și vastele programe de achiziții de avioane F-35 și tancuri Abrams de ultimă generație, dar și alte sisteme de apărare aeriană.

Cele două baze militare sunt amplasate la mai puțin de 100 de km distanță de granița cu Ucraina, și este cât se poate de evident că reprezintă forțele NATO cele mai apropiate de teatrul de război din Ucraina. La un calcul simplu, având în vedere toate forțele armate ale statelor membre NATO inclusiv ale SUA, în acest moment pe Flancul Estic al NATO sunt dislocate în total 330.000 de trupe NATO.  Iar vizita lui Joe Biden de astăzi în Rzeszow vrea să dea un semnal de încurajare și avertizare îndreptată spre amenințările venite dinspre Kremlin.

Urmează un program cel puțin la fel de încărcat, de la care opinia publică poloneză are așteptări cu consecințe istorice. Mâine, după întâlnirea oficială de la palatul prezidențial cu Andrzej Duda, Joe Biden va ține un discurs în fața Palatului Regal din Varșovia adresat poporului polonez. Ultima oară o asemenea adresare din același loc, de lângă Coloana lui Sigismund al III Vaza, un loc de reper pentru Varșovia, a avut loc în iunie 2014 în timpul vizitei lui Barak Obama. Deocamdată, cu o zi înaintea acelui moment deja calificat ca ”istoric”, opinia publică poloneză se întreabă dacă, pe fundalul războiului din Ucraina, Varșovia va deveni pentru Occident, ceea ce Berlinul a reprezentat pe durata Războiului Rece, adică un simbol al libertății și rezistenței în fața șantajului geopolitic rusesc.

 

 
Oktavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia