Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Bulai (USR): Moțiune simplă împotriva lui Romașcanu, dacă nu-l demite pe directorul TNB

Iulian Bulai USR plagiat Lucian Bode scandal TVR.jpg

Iulian Bulai cere demisia lui Lucian Bode, acuzat de plagiat
Iulian Bulai cere demisia lui Lucian Bode, acuzat de plagiat
Sursa imaginii: 
Facebook/Iulian Bulai

Directorul interimar al Teatrului Național din București (TNB), Mircea Rusu, trebuie demis, declară la RFI președintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, Iulian Bulai (USR), care nu exclude o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romașcanu. TNB a găzduit de Ziua Mondială a Teatrului un spectacol al actorului Dan Puric, considerat de unii ca fiind rusofil, naționalist și antieuropean. Spectatorii au primit câte un exemplar din publicația ”Certitudinea”, pe care Iulian Bulai o califică drept naționalistă și extremistă, iar Ministerul Culturii a anunțat o anchetă.

Iulian Bulai cere demiterea directorului interimar al TNB, Mircea Rusu: ”Evident că voi face un demers. Aștept astăzi acțiune din partea ministrului Romașcanu, ca urmare a solicitării mele de a-l demite pe domnul director interimar. Dacă această solicitare nu va fi întâmpinată cu fermitate astăzi, voi anunța colegii din conducerea USR că voi propune depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Romașcanu, pentru că este de neacceptat ca noi să fim vecini cu cei care acum sunt agresați, iar o instituție din România să ia partea agresorului și să promoveze un mesaj pro-Putin foarte clar. Nu este permis ca președintele țării, premierul să fie prezenți la Bruxelles, pentru a semna angajamente și pentru a cere ajutor chiar și pentru România și din țară, un ministru al acestui Cabinet să-și saboteze propriul Guvern și să fie de partea greșită a scenei de acțiune, în momentul de față, anume cu un mesaj de toleranță față de această propagandă”.

 

Romașcanu: TNB va face o anchetă și va depune plângere pentru distribuirea neautorizată a unei publicații

 

Mihai Călin la RFI: TNB e condus de o persoană care dă dovadă de un naționalism desuet

 

Ce ar rezolva o moțiune simplă? Președintele Comisiei de Cultură spune că ”este un act de retragere a încrederii, pe care Parlamentul în ansamblul său o acordă unui ministru, pentru a exercita puterea executivă. Eu nu cred că într-o Românie care se vrea de partea UE-NATO, cu colegi din PNL și PSD care înțeleg gravitatea și importanța acestui moment se vor găsi colegi parlamentari care să se solidarizeze cu o persoană care fie promovează, fie menține manipulatori în funcții publice sau persoane care promovează, acceptă și tolerează propaganda pro-Putin în instituții publice, sabotând propriul Guvern și sabotând România și românii, care se solidarizează cu refugiații din Ucraina și cu situația țării vecine. De aceea, eu cred că această moțiune are toate șansele să treacă, dacă nu se va rezolva problema cu fermitate astăzi”.