Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski, în presa rusă: condiții pentru un ”compromis” privind NATO și Donbas

Volodimir Zelenski Rusia Ucraina bombe fosfor.jpg

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/Ukrainian Presidential Press Office/arhivă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu presei independente din Rusia. El a răspuns unor întrebări formulate de Tikhon Dzyadko, fost redactor-șef al revistei „Dozhd”, Mihail Zigar, jurnalist și scriitor, Ivan Kolpakov, redactor-șef al revistei „Meduza” și Vladimir Solovyov, corespondentul special al publicației „Kommersant”.

Interviul a apărut pe contul de socializare al lui Zelenski. Însă autoritatea de reglementare rusă Roskomnadzor a interzis mediilor rusești să preia conversația.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat deschis unui statut neutru pentru țara sa și unui „compromis” cu privire la regiunea contestată Donbas, ca parte a negocierilor de pace cu Rusia.

Dar Zelenski a pus condiții stricte pentru aceste posibile concesii: trupele ruse ar trebui să se retragă în pozițiile dinainte de 24 februarie și orice acord de pace ar fi supus poporului ucrainean, printr-un referendum. Acesta ar putea lua până la un an pentru a fi organizat. ”Referendumul este o condiție strictă”, a spus Zelenski.

 
Întrebat cum comentează politica Kremlinului, Zelenski a precizat că, ”din păcate, cei de acolo nu văd independența Ucrainei. Aceasta este o tragedie a noastră cu voi. Percepția despre noi nu este ca stat independent, ci ca parte a unui organism mare, condus de președintele în exercițiu al Rusiei”, a spus președintele ucrainean.

Acesta s-a referit și la percepția falsă din Rusia cu privire la starea de spirit din Ucraina.

Nu știu ce s-a relatat acolo, în Rusia, dar probabil au spus că noi vă așteptăm aici cu flori și zâmbete. Că situația este foarte rea, că actualul președinte nu este susținut, că actualul partid de guvernământ nu este susținut. Sunt 99,9% sigur de asta”, a spus Zelenski.

El a mai afirmat că orașul Mariupol este blocat de armata rusă. Toate intrările și ieșirile din oraș sunt blocate, portul este minat.

Este o catastrofă umanitară, este imposibil să intri acolo cu mâncare, medicamente și apă.

Armata rusă trage asupra convoaielor umanitare. Șoferii sunt uciși. Сe se întâmplă cu aceste mărfuri eu nu va pot să zic”, a continuat președintele ucrainean.

 

Mulți militari ruși sunt ”niște copii” trimiși la măcel

El s-a referit și la militarii armatei ruse, despre care a spus că ”mulți dintre ei sunt niște copii care nu știau unde merg, dar, desigur, mulți vorbesc prostii și mint, la început de frică, neștiind ce se va întâmpla cu ei. Iar atunci, când ei văd că sunt tratați cât decât normal, în măsura în care asta este posibil, pentru că e război, mulți sunt șocați.

Uitați-vă: se apropia o coloană de 200 de tancuri. Ai noștri au aruncat în aer 30 de tancuri. Gata! Putem să zicem că această coloană nu mai există, 70 de tancuri fug. Ei nu sunt luptători. Au fost forțați. Au fost trimişi la măcel”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor ruși.

Acesta a respins acuzațiile conform cărora ar fi avut planuri pentru a ataca regiunile separatiste din Donbas și a caracterizat drept un fals documentul publicat în presa rusă și atribuit fostului șef al Gărzii Naționale a Ucrainei Mykola Balan. Potrivit interpretărilor din presa rusă, documentul ar fi demonstrat planurile Ucrainei de a ataca Donbasul în cursul lunii martie.

Toate documentele în care este vorba despre atacul Ucrainei asupra Donbasului sunt 100% false. Garda Națională nici măcar nu are autoritatea să facă aceasta.

Garda Națională, cum știți, face parte din Ministerul Afacerilor Interne. Prin urmare, semnătura ministrului Afacerilor Interne trebuie să fie acolo”, a mai afirmat Zelenski.

El a negat și existența laboratoarelor chimice pe teritoriul țării sale:

Nu e nimic de explicat. Noi nu avem. Pentru noi ar fi fost o plăcere, dar nu avem. Nu avem arme nucleare, biolaboratoare chimice și arme chimice. Nu există așa ceva”, a spus Zelenski pentru presa independentă rusă.