Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 75% din cetățenii ruși ar susține o invazie armată în Polonia (sondaj Active Group)

putin_crimeea.png

Susținători ai regimului Putin sărbătoresc cu entuziasm 4 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, Sevastopol, 14 martie 2018
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

”Polonia se află într-un mare pericol. Potrivit unei cercetări efectuate de institutul sociologic Active Group din Ucraina, 75,5% dintre cetățenii ruși consideră că următoarea țintă a invaziei rusești după Ucraina ar trebui să fie Polonia”, scrie jurnalista Justyna Kopińska, în ediția poloneză a revistei Vogue.

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-14 martie a.c  prin metoda CATI (interviuri telefonice programate electronic), pe un eșantion de 1557 de persoane, cetățeni ruși. Rata de eroare este de maximum 2,5%, precizează autorii studiului, citați de vogue.pl.

În calitate de sociolog pot să afirm că propaganda Kremlinului este un factor important care influențează opinia publică. Al doilea factor este teama de consecințele penale a rușilor care se opun războiului. Cu toate acestea rezultatele cercetării sunt stupefiante... Ucraina nu este decât prima etapă a agresiunii rusești, iar Vladimir Putin privește deja către Polonia”, scrie jurnalista poloneză, care este laureată a Premiului European pentru presă în 2015.

Există reacții ale unor personalități poloneze potrivit cărora dacă ar fi să alegem între un război mondial și un război în Ucraina, a doua variantă ar fi de preferat. Ei nu își dau seama că dacă Ucraina este învinsă Putin va continua cu agresarea altor țări și că deci un nou război mondial se poate declanșa oricând.
În acest moment solidaritatea mondială este esențială. Nu este acum momentul pentru dezbateri, acum este momentul pentru acțiune. Nenumărați ruși sunt hipnotizați de Vladimir Putin și este datoria noastră, a tuturor să-i trezim la realitate, înainte de a fi prea târziu
”, subliniază Justyna Kopińska.

Lituania: Demonstrație împotriva invaziei din Ucraina la Vilnius

La sfârșitul săptămânii trecute cca o mie de persoane au participat la o acțiune de protest și de strângere de ajutoare umanitare pentru Ucraina în Piața Independenței din capitala Lituaniei, Vilnius, scrie publicația Delfi.

În piață au fluturat mai multe drapele ucrainiene dar și drapelele alb-roșii ale opoziției din Belarus. S-a scandat ”Glorie eroilor Ucrainei!”, s-a intonat imnul Ucrianei, în timp ce pe pancarte erau afișate mesaje de genul ”Putin, te detest până la Lună și înapoi!”, ”Opriți războiul!”, sau ”Covid, te rugăm, ia-l și pe Putin”.

”Este incredibil atașamentul dovedit de lituanieni față de lupta ucrainienilor pentru apărarea patriei. Trebuie să continuăm să-i ajutăm, pe măsura puterilor noastre... Dacă putem să primim în gazdă refugiați ucrainieni să o facem fără ezitare. Oamenii aceștia au nevoie de noi”, a spus în discursul adresat celor prezenți primarul din Vilnius, Remigijus Šimašius.

Printre vorbitori s-a aflat și un parlamentar lituanian care a criticat atitudinea ezitantă și reținută a politicienilor occidentali față de drama poporului ucrainean. ”Trebuie să-i ajutăm pe refugiați zi de zi, pe măsura puterilor noastre. Iar cei care ne critică pentru asta și îi vorbesc de rău pe ucrainieni nu au decât să se ducă în Rusia să trăiască acolo dacă le place așa de mult de Rusia”, a spus el.

 

Slovacia: Executare silită pentru un gigant imobiliar

Autoritățile fiscale au declanșat procedurile de executare silită a grupului de construcții imobiliare Danicon Holding, cu o cifră de afaceri de peste 26 de milioane de euro în 2019, pentru mai multe datorii neachitate către stat, scrie publicația Index.

Terenurile deținute de una din companiile grupului în regiunea Tatranská Lomnica din Munții Tatra în vederea construirii de unități turistice și de agrement, au fost deja scoase la licitație.

Un alt proiect important al grupului, care prevede construirea unui cartier rezidențial în capitala Bratislava a fost de asemenea blocat de Primăria orașului, care susține că terenurile aferente șantierului au fost obținute ilegal și că un cartier nou de locuințe ar îngreuna și mai mult traficul rutier deja foarte aglomerat din capitală.

Contactați de către publicația citată reprezentanții grupului de construcții au refuzat să facă orice comentarii. Potrivit declarațiilor fiscale înregistrate de organele abilitate, grupul ar fi realizat în 2020 venituri de doar... 832 de euro.

Letonia: Festival internațional de Jazz la Riga

Invitatul special al Festivalului internațional Riga Jazz Stage de la Riga (7-9 aprilie a.c.) va fi cântărețul și bateristul american Jamison Ross, câștigător al concursului Thelonious Monk și nominalizat la Premiile Grammy, scrie publicația Dailes Nams din Lituania.

Muzicianul american va face parte din juriul competiției și va susține un concert special în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului.

La Festivalul concurs de la Riga vor participa tinere talente dar și artiști consacrați din Estonia, Lituania, Letonia, Ucraina, Polonia, Slovacia, Danemarca, Germania, Belgia, Italia, UK, Turcia și Statele Unite.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Julia Krolik - Polonia
Beatričė Danielaitytė – Lituania
Diana Kutliaková - Slovacia
Kristine Gajevska - Letonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 29 martie 2022