Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Majoritatea belarușilor sunt solidari cu Ucraina, susține opoziția din exil

svetlana_tikhanovskaya_belarus.jpg

Svetlana Tikhanovskaia, lidera opoziției din Belarus, trăiește acum în exil
Sursa imaginii: 
JUSTIN TALLIS AFP via rfi.fr

Belarușii au sărbătorit vineri, 25 martie, Ziua Libertății, o sărbătoare celebrată doar de opoziție. În această zi, în 1918, belarușii au declarat independența Republicii Democratice Belarus. În prezent, țara este folosită de Lukașenko pentru a le oferi rușilor o bază pentru atacurile împotriva Ucrainei.

De la corespondentul RFI din Vilnius, Lituania:

Belarușii din Vilnius au venit să protesteze în tăcere în fața ambasadei Rusiei. Ei nu doresc acest conflict împotriva unei țări care le este vecină apropiată. Până acum, legăturile dintre Gomel, marele oraș din estul Belarusului, și Cernihiv, în Ucraina, erau mult mai strânse decât cu Minskul, care este mult mai îndepărtat. Însă tocmai din această regiune trupele rusești atacă Ucraina.

După cum ne spune Andrej Stryjak, șeful Bysol, o importantă organizație de solidaritate, belarușii de la fața locului fac tot posibilul pentru a-i împiedica. "Partizanii noștri sabotează căile ferate și acest lucru nu poate fi reparat decât manual. Acest lucru încetinește bombardamentele. Iar toate rachetele care nu ajung la timp pentru a fi încărcate în bombardierele rusești nu sunt lansate asupra multor orașe din Ucraina”.

Un rol cheie ?

Din țara lor, bielorușii încearcă să distribuie ajutoare umanitare. Cei din Ucraina formează unități de luptă. Andrej Viozanau predă la Universitatea belarusă în exil din Vilnius. El are rădăcini ucrainene și a crescut în Mariupol. ”Din străinătate, este complicat să îi ajuți financiar pe ucraineni. Sancțiunile impuse Belarusului limitează posibilitățile de ajutor. Conturile noastre bancare sunt blocate și nu mai pot trimite bani pentru a ajuta armata ucraineană”.

Încă din 24 februarie, opozanta Svetlana Tihanovskaia a înființat un comitet împotriva războiului. "Nu există semnul egalității între Lukașenko și belaruși", spune Franak Viacorka, consilierul ei. "Chiar și susținătorii lui Lukașenko sunt șocați. Ei nu sunt de acord cu acest război. În Belarus, potrivit sondajelor, doar 3% din populație este în favoarea acestei operațiuni. Dacă trupele belaruse vor intra în Ucraina, se vor produce tulburări”.

Temându-se de mobilizarea generală și de înrăutățirea situației, mulți belaruși încearcă să părăsească țara. Pentru Andrej Strizhak, de la organizația Bysol, rezultatul conflictului este foarte important pentru Belarus. "Cu cât războiul din Ucraina slăbește mai mult Rusia și pe Putin, cu atât mai mari sunt șansele noastre de a ne afirma ca țară”.

La Vilnius, belarușii vor să știe un singur lucru: soldații lor au trecut deja granița în Ucraina sau nu?

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr