Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serviciile ruse ar fi intrat de mult timp în serverele MAE ungar (presa maghiară)

hackeri-rusi-servicii-secrete-pexels-negative-space-97077.jpg

Sursa imaginii: 
Negative Space / Pexels

Serviciile secrete ruse au spart sistemul informatic intern al Ministerului Ungar de Externe iar ministerul nu a luat măsuri pentru a limita daunele, afirmă site-ul de investigații Direkt36 din Ungaria.Și aceasta, în pofida faptului că experții lansaseră mai multe avertismente privind pericolul.

Conform articolului, în lunile trecute lucrătorii ministerului de externe ungar au primit în repetate rânduri emailuri interne în care erau avertizați că corespondența lor este insuficient protejată. Organele de securitate care au investigat cazul au stabilit că rețeaua a fost compromisă prin metode phishing și emailuri virusate, specifice serviciilor secrete ruse. Portalul Direkt36 afirmă că atacurile au început din 2012, iar hackerii ruși au informații la zi despre tot ce se întâmplă pe calculatoarele diplomației ungare. Mai mult decât atât, mai mulți lucrători ai ministerului afirmă că hackeri ruși au spart și o rețea specială, prin care ambasadele transmit la Budapesta informații clasificate ca secret de stat, precum și rapoartele despre discuțiile la nivel înalt din NATO și UE. Însă Direkt36 nu are informații despre compromiterea datelor strict secrete, care sunt protejate mai strict decât altele.

Despre toate acestea ministrul de externe Peter Szijjarto trebuia să aibă cunoștință în decembrie anul trecut, când a primit din partea omologului său Serghei Lavrov cea mai înaltă distincție rusă ce poate fi acordată unui cetățean străin.

Din informațiile accesate, serviciile secrete ruse au putut avea informații despre planurile diplomației ungare nu doar anul trecut, ci și după începerea invaziei în Ucraina. Aceasta în condițiile în care guvernul ungar nu a protestat deloc împotriva invaziei ruse.

Un alt element interesant al investigației au fost emailuri trimise angajaților de MAE ungar în care atrag atenția asupra riscurilor folosirii telefoanelor chineze, inclusiv Huawei. În ultimii ani, guvernul ungar a sprijinit intens folosirea tehnologiilor Huawei pentru instalarea rețelei 5G în Ungaria, în ciuda atenționărilor Statelor Unite cu privire la riscurile de securitate pe care le prezintă folosirea echipamentelor firmei chinezești, arată Direkt36.
Contactat de presa ungară, ministerul de externe ungar a răspuns doar că nu se ocupă de campanii mincinoase.