Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliția britanică a aplicat 20 de amenzi pentru petrecerile din timpul carantinei Covid la sediul oficial al prim ministrului Boris Johnson

politia_metropolitana_a_londrei.jpg

Poliția Metropolitană a Londrei
Poliția Metropolitană a anunțat că va aplica 20 de ameni dar că nu va numi persoanele amendate
Sursa imaginii: 
Poliția Metropolitană a Londrei

Poliția Metropolitană a Londrei a anunțat că va emite 20 de amenzi pentru participanții la petrecerile de al numărul 10 Downing Street care au încălcat regulile Covid în 2020 și 2021. Poliția nu va spune însă cine sunt ce amendați sau la ce evenimente se referă notificările de amendă fixă.

Downing Street a declarat anterior că va confirma dacă premierul Johnson se va număra printre cei amendați. Avizele de penalizare fixă sunt o sancțiune pentru încălcarea legii și reprezintă o amendă, care trebuie plătită în termen de 28 de zile sau contestată în justiție.

Poliția a investigat 12 evenimente în cursul cărora s-ar fi putut încălca regulile de izolare Covid, inclusiv cel puțin trei la care a participat premierul Johnson, trimițând în acest scop peste 100 de chestionare despre participarea oamenilor la aceste evenimente.

Relatările din presă privind petrecerile din Downing Street și Whitehall, unde se află sediile ministerelor, în timpul carantinelor au stârnit furia publicului, iar mai mulți parlamentari Conservatori au cerut demisia premierului, care este și liderul partidului lor, dar după izbucnirea războiului din Ucraina, unii dintre ei și-au retras cererea. Alții au declarat că își suspendă cererea până când poliția își va încheia ancheta și până când va fi publicată o anchetă internă.

Premierul Johnson insistase anterior că "liniile directoare au fost respectate în permanență". Ulterior însă, el și-a cerut scuze în fața deputaților pentru că a participat la o petrecere cu băuturi în grădina de la Downing Street în mai 2020, dar a insistat că a crezut că a fost un eveniment de serviciu.

Un purtător de cuvânt de la Downing Street a declarat că nu crede că premierul Johnson a indus în eroare Camera Comunelor, adăugând că  acesta nu a primit o amendă.

O parte din presiunea politică asupra premierului Johnson s-a diminuat în ultimele săptămâni. Partidele de opoziție îi cer în continuare să demisioneze, dar unii parlamentari Conservatori sunt mai reticenți din cauza crizei din Ucraina. Alții vor fi atenți să vadă cine este amendat - și cum reacționează Downing Street.

Este așteptat un raport de anchetă independent

Dar, indiferent ce se va întâmpla în continuare, poliția a declarat acum că în clădirile guvernamentale în care au fost organizate petreceri au fost încălcate legile privind carantina.

Boris Johnson
Prim ministrul Boris Johnson și-a cerut scuze în Camera Comunelor
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Un grup de campanie a rudelor îndoliate ale persoanelor care au murit de Covid a declarat că premierul "ar fi trebuit să demisioneze cu luni în urmă din această cauză".

Când au apărut relatările despre evenimentele organizate în clădirile guvernamentale în timpul carantinelor Covid, funcționarului public de rang înalt Sue Gray i s-a cerut să conducă o anchetă independentă.

Ea trebuia să prezinte luna trecută raportul său complet privind petrecerile, dar a fost nevoită să amâne publicarea când poliția și-a anunțat propria anchetă.

În schimb, Sue Gray și-a publicat concluziile inițiale, în care a criticat "eșecurile de conducere și de judecată" din cadrul guvernului. Poliția a cercetat 12 dintre cele 16 evenimente enumerate în raportul ei. Se știe că  premierul Johnson a participat la cel puțin trei dintre aceste întâlniri: - 20 mai 2020 în grădina din Downing Street; 19 iunie 2020 în Sala Cabinetului pentru ziua de naștere a prim-ministrului; 13 noiembrie 2020 la plecarea unui consilier special.

Publicarea raportului Gray este așteptată cu interes de clasa politică și de opinia publică și este posibil ca de conținutul acestui raport să depindă și soarta politică a premierului Johnson.