Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O întâlnire diplomatică într-un format inedit: Israel, patru state arabe și... Anthony Blinken

blinken_reuters.jpg

Miniștrii de externe din Bahrain, Abdullatif bin Rashid al-Zayani, Egipt, Sameh Shoukry, Israel, Yair Lapid, SUA, Antony Blinken, Maroc, Nasser Bourita și Emiratele Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, la reuniunea de la Sde Boker, Israel 28 martie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS / Jacquelyn Martin

Calificând Iranul drept un ,,inamic comun", șeful diplomației israeliene a dorit să transmită un mesaj puternic Teheranului la finalul summitului de luni de la Sde Boker, la care au participat patru țări arabe. Dar secretarul de stat american, Antony Blinken, invitat la acest summit, a insistat în schimb asupra normalizării relațiilor israeliano-palestiniene, transmite corespondentul France24 în Israel.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit luni în Israel cu omologii săi din Israel și din patru țări arabe, un format inedit, ce a avut ca scop consolidararea cooperării dintre ei. Statul evreu a vrut să transmită un mesaj ,,intimidant” Iranului pr care îl califică drept ,,inamic comun”.

Aceștia s-au întâlnit la Sde Boker, un kibuț din deșertul Negev (în sud) unde este înmormântat fondatorul Israelului, David Ben Gourion. Șefii diplomației din Statele Unite ale Americii, din Israel, din Egipt, din Maroc, din Emiratele Arabe și din Bahrain au criticat atacul de duminică al grupării jihadiste a Statului islamic din Hadera (nordul Israelului) în urma căruia doi polițiști, dintre care unul franco-israelian, au fost uciși.

În timpul unei conferințe de presă comune, Israel și-a exprimat mai ales teama de o posibilă revenire la acordul iranian din 2015 privind programul nuclear, pe care îl consideră inacceptabil. pe de altă parte, reprezentanții țărilor arabice și ai Statelor Unite au insitat mai degrabă asupra importanței consolidării coperării multilaterale și rezolvării conflictului dintre israelieni și palestinieni.

Teheranul acuză palestinienii de trădare

,,Scriem istorie, abordăm un nou stil ce are la bază progresul, tehnologia, toleranța religioasă, siguranța și informarea (…) Acest fapt îi intimidează, îi descurajează pe inamicii noștri comuni, în primul rând Iranul", a declarat șeful diplomației israeliene, Yair Lapid.

Teheranul a reacționat la această întâlnire și a declarat că ,,orice tentativă" de normalizare a relațiilor cu Israel ar reprezenta o trădare a palestinienilor.

”Palestina nu va fi eliberată fără rezistența poporului palestinian și fără sprijinul națiunilor și guvernelor islamice", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

În timp ce un acord privind problema nucleară iraniană pare din ce în ce mai aproape, Israel, țară considerată de experți ca fiind singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, afirmă că se teme că Iranul, principalul său inamic, va profita de acest acord pentru a se dota în secret cu arma nucleară. Iranul, la rândul său, a negat întotdeauna că dorește să obțină o astfel de bombă.

”Toate tările participante la reuniunea de la Sde Boker, cu excepția Statelor Unite ale Americii, au rezerve în ceea ce privește un acord nuclear cu Iranul și i-am adus mai aproape de noi”, a declarat pentru AFP un responsabil israelian care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Blinken cere normalizarea relațiilor cu Palestina

Vorbind de lângă Yaïr Lapid, Antony Blinken a insistat mai degrabă asupra ,,câștigurilor” obținute în urma normalizării relațiilor dintre Israel, Emirate, Bahrain și Maroc din 2020, care nu ar trebui să ne facă să uităm de conflictul dintre Israel și Palestina.

Normalizarea nu este ,,un substitut” pentru ,,progresul” relațiilor dintre israelieni și palestinieni, a afirmat acesta înainte de a pleca din  Israel în Maroc, următoarea etapă a turneului său regional, care include și Algeria.

De fapt, negocierile de pace dintre israelieni și palestinieni se află într-un punct mort de ani de zile.

Câțiva oameni au protestat în fața hotelului unde a avut loc reuniunea din Negev, afișând pancarte în ebraică, arabă și engleză cu inscripția "Nu ați uitat pe cineva?”, o aluzie la palestinieni. Palestinienii au criticat procesul de normalizare, afirmând că acesta ar trebui să aibă loc numai după o soluționare a conflictului israeliano-palestinian.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24