Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Z” – simbolul agresiunii rusești din Ucraina folosit ca instrument de intimidare a opozanților lui Putin (reportaj France24)

razboi_rusia_ucraina.jpg

Litera Z a început să apară pe ușile și pe zidurile locuințelor mai multor presupuși opozanți ai regimului Putin din Rusia. Pe ușa din mijloc scrie ”Dima, (diminutiv de la Dmitri - n.red.) nu-ți trăda patria!”
Sursa imaginii: 
© Anton Dolin / Протестный МГУ / Memorial HRC via France24

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, litera "Z" a devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului. Simbolul, care poate fi văzut pe vehiculele militare rusești din Ucraina, apare acum pe postere și tricouri în Rusia, dar și în desenele copiilor la școală. Litere "Z" au fost, de asemenea, desenate pe casele activiștilor anti-război din Moscova, pentru intimidare. Au fost vizate și sediile ONG-ului Memorial, un pilon al apărării libertăților în Rusia, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.

"Uite ce au scris pe ușa mea", a scris activistul rus Dmitri Ivanov pe canalul său Telegram la 16 martie, sub o fotografie care arată ușa de la intrarea în apartamentul său acoperită cu graffiti cu  vopsea albă, reprezentând mai multe litere "Z".

"Cum ne-au găsit adresele?"

Dmitri Ivanov este student la facultatea de informatică de la Universitatea de Stat din Moscova. Timp de mai mulți ani, a participat la demonstrații și acțiuni civice împotriva guvernului. Contactat de redacția Les Observateurs a postului France24, povestește ce s-a întâmplat:

,,Era ora 22:00, eram încă la serviciu când mama m-a sunat să mă anunțe că ușa mi-a fost desenată. Vopseaua era încă proaspătă, puteai să o miroși.

Am postat poza pe Telegram. Apoi, o prietenă mi-a spus că și ușa ei fusese marcată, iar a doua zi am aflat că alte două uși fuseseră însemnate cu același mesaj anonim.

Nu știu cine a făcut asta. Se pare că sunt activiști pro-guvernamentali. Dar cum au găsit adresele noastre? Adresa mea este o sursă deschisă, e adevărat. Dar una dintre celelalte adrese nu era disponibilă nicăieri: era un apartament închiriat recent ocupat. Poate că poliția le-a dat adresele noastre.

Trebuie să spun că a fost chiar în ziua în care Putin a ținut discursul despre necesitatea de a purifica societatea de trădători. Poate că oamenii i-au ascultat mesajul și au decis să-și arate loialitatea față de liderul lor. Sau poate că au fost plătiți să facă acest lucru".

La câteva zile după începerea ofensivei militare rusești în Ucraina, litera "Z" a început să fie din ce în ce mai vizibilă în societatea rusă. Imaginile filmate de amatori arată pizza în formă de "Z" în restaurante din Rusia, pacienți care formează un "Z" în curtea unui spital și chiar elevi care prezintă desene marcate cu litera "Z":

Un muzeu din orașul Murmansk, din nordul Rusiei, a postat pe rețeaua de socializare Vkontakte o înregistrare video în care persoane din etnia băștinașă Sami, îmbrăcate în costume tradiționale, își declară sprijinul pentru președinte, armată și... pace (!)

Sursa imaginii: Muzeul regional de istorie locală din Murmansk via vk.com

Autoritățile ruse au preluat în mod activ acest simbol pentru a promova efortul de război. Regiunea Kuzbass, de exemplu, a schimbat ortografia numelui său pe rețelele de socializare, înlocuind litera chirilică "Z" cu echivalentul latin.

 

"Vor să își justifice agresivitatea"

ONG-ul rusesc Memorial HRC a fost ținta unei acțiuni similare. La 4 martie 2022, sediul organizației pentru libertate a fost etichetat cu "Z" în timpul unei percheziții a poliției. Fotografiile postate de ONG pe contul său de Instagram arată literele "Z" trasate pe pereți.

Pentru Taissia Krugovykh, producător video la Memorial, litera "Z" este folosită ca o tactică de presiune.

"În acest fel, ei vor să-și justifice acțiunile represive, să se reabiliteze arătând că fac acest lucru în numele "păcii rusești". Cred că această literă "Z" este intenționat ambiguă: nimeni nu a explicat-o oficial, dar oamenii înțeleg singuri ... Acesta este punctul său forte. Și le insuflă teamă celor care o văd, e o asemănare cu simbolurile fasciste".

ONG-ul Memorial HRC luptă împotriva represiunii din Rusia. Memorial International, filiala organizației care se concentrează pe păstrarea memoriei victimelor Gulagului, a fost dizolvată printr-o decizie a Curții Supreme la 28 decembrie 2021.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24