Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Novaya Gazeta - profesionalism și demnitate până la sacrificiul suprem

novaia_gazeta.jpg

Sediul din Moscova al ziarului Novaya Gazeta. Pe peretele exterior se vede efigia jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006, în scara blocului în care locuia, pentru dezvăluirile legate de politica regimului Putin
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Sub presiunea mai multor legi inventate de Putin pentru a restricționa libertatea de exprimare a presei, Novaya Gazeta, ultimul bastion al presei libere din Rusia, și-a suspendat activitatea cel puțin până la încheierea războiului din Ucraina... 

"Nu există altă cale. Pentru noi, și știu că și pentru dumneavoastră, aceasta este o decizie teribilă și dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alții", a scris Dmitri Muratov într-o scrisoare adresată luni cititorilor ziarului.

Sub conducerea lui Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru pace, renumitul ziar de investigație Novaia Gazeta a trecut prin multe încercări dramatice, care au costat chiar viața unora dintre redactorii și colaboratorii săi.

La primirea premiului Nobel Muratov a ținut să dedice distincția întregii redacții, în special celor “care și-au dat viața în numele dreptului la libera exprimare”, printre care și jurnalista Anna Politkovskaïa, ucisă în 2006.

Prețul sângelui

Însă această vocație a fost plătită cu vârf și îndesat: șase jurnaliști și colaboratori ai redacției au fost uciși de la înființarea sa în 1993.

Printre cele mai răsunătoare cazuri a fost moartea Annei Politkovskaïa, cunoscută mai ales pentru criticile la adresa războiului sângeros din Cecenia. A fost ucisă în scara blocului în care locuia, la 7 octombrie 2006. Nici în ziua de astăzi nu s-au găsit criminalii, iar ”justiția” rusă a anunțat că ”faptele se prescriu”.

Citește șiCazul Politkovskaia: Legea rusească e făcută de gangsteri în uniformă

Zguduit de această crimă, Muratov s-a gândit să închidă ziarul, pe care îl considera "periculos pentru viețile oamenilor", după cum spunea el pentru AFP în martie anul trecut.

Dar, la insistențele redacției, a decis că trebuie să continue.

Anul 2009 a fost cu adevărat pătat cu sângele a trei dintre colaboratorii redacției sale, printre care una din persoanele apropiate Annei Politkovskaïa, Natalia Estemirova, reprezentanta ONG-ului de apărare ale drepurilor omului, Memorial, din Cecenia.

Extrem de apreciată, Novaia Gazeta era citită în principal de intelectualitatea liberală. La începutul lunii decembrie anul trecut, avea un tiraj zilnic de aproximativ 99 000 de exemplare, în timp ce site-ul a obținut 18.4 milioane de vizite în luna noiembrie.

Muratov s-a născut în 1961, la Kubicev, un oraș la malurile Volgăi, redenumit Samara după căderea URSS.

El și-a descoperit vocația lucrând independent pentru unele publicații locale în timpul studiilor de filologie la Universitatea de stat din Kubicev.

După ce a preluat cunoscutul cotidian Komsomolskaya Pravda, a luat parte în 1993 la fondarea redacției Novaia Gazeta, cu sprijinul financiar al ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, el însuși laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24

Editor: Șerban Georgescu