Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jaloanele din PNRR, atinse la limită. Cristian Ghinea, către Guvern: Treziți-vă! Întârzierile vor deveni ireversibile

Jaloane PNRR Cristian Ghinea

Cristian Ghinea critică modul în care Guvernul gestionează PNRR
Cristian Ghinea critică modul în care Guvernul gestionează PNRR
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Modul de lucru al Guvernului în privința PNRR este anormal, declară la RFI fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. România are de atins 24 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență, până la finalul acestei luni. Ultimele capitole sunt închise chiar în aceste zile, adică foarte aproape de termenul limită.

Cristian Ghinea spune ce ar trebui să înțelegem din modul de lucru al Guvernului Ciucă legat de gestionarea PNRR: ”Se îngrașă din nou porcul în Ajunul Crăciunului. Am înțeles în decembrie, când s-a întâmplat fix la fel, între Crăciun și Revelion au fost trei ședințe de Guvern, bun, înțeleg pentru că era un Guvern nou, până s-au obișnuit miniștrii cu tematica și așa mai departe, dar deja devine un mod de lucru și nu este OK, pentru că se fac greșeli, se pune presiune în ultimul moment de sus și nu este un mod normal de a funcționa. Oamenii ăștia știu jaloanele și țintele cu multe luni înainte, nu este nici un fel de argument rațional pentru care totul trebuie să se întâmple fix în ultima ședință de Guvern”.

În opinia sa, ”nu doar bifarea jaloanelor pe hârtie e suficientă. Sunt deja jaloane din 31 decembrie care au fost schimbate de Guvern, după ce le-au publicat, de pildă, planul de investiții de la Ministerul Transporturilor, adică e vorba și de calitatea legiferării și de ce se întâmplă acolo. A doua observație: sunt jaloane mult mai grele, care nu intră în tranșa asta din 31 martie, pentru că încă suntem în etapa de publicăm analize, lansăm apeluri de proiect și așa mai departe, astea pot fi făcute cu o zi înainte de deadline, dar dacă ratează licitații Ministerul Transporturilor, de pildă, alea nu mai pot fi recuperate înainte de deadline. Vreau să trag acest semnal de alarmă: treziți-vă! Încă sunteți în etapa de fușăreală pe ultima sută de metri. Vom intra foarte curând în etapa în care întârzierile sunt ireversibile”.

Cristian Ghinea precizează că ”unul dintre cele două jaloane pe care le-a anunțat și domnul Ciucă ca fiind ratate este cel legat de cloud-ul guvernamental, cea mai mare investiție de IT a României, 500 de milioane de euro. Acest cloud are alt jalon în toamnă, de lansare a licitației. Deci ei au ratat jalonul de analiză, de cum să arate cloud-ul, nu văd cum vor recupera jalonul de lansare a licitației, că trebuie să fie o licitație internațională, România trebuie să atragă mari firme de IT mondiale, care au mai făcut cloud-uri în alte țări, că dacă stăm să facă STS-ul și firmele lui Ghiță, se ratează și cloud-ul ăsta”.

 
Cristian Ghinea, despre jaloanele din PNRR atinse la limită de Guvern