Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pakistanul în pragul haosului. O lovitură de stat militară pare iminentă (France24)

pakistan.jpg

Proteste antiguvernamentale la Islamabad, Pakistan, martie 2022
Sursa imaginii: 
© Anjum Naveed / AP via rfi.fr

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan se luptă pentru supraviețuirea sa politică. Ajuns la putere în 2018 cu promisiuni pe care nu le-a ținut, fostul mare jucător de cricket devenit politician se află acum în mijlocul furtunii. Aliații săi, dar și disidenții din propriul partid amenință să se alăture opoziției și să voteze pentru moțiunea de cenzură împotriva sa, în timp ce protestele de stradă continuă, transmite corespondentul France24.

Cu o moțiune de cenzură împotriva guvernului primului ministru Imran Khan, care urmează să fie supusă la vot în parlamentul pakistanez, și cu proteste și anti-proteste atât ale opoziției, cât și ale guvernului pentru a-și afirma puterea în ajunul acestui vot decisiv, democrația pakistaneză a intrat într-o perioadă periculoasă din punct de vedere politic.

Temperatura politică a trecut la alt nivel duminică, 27 martie, când, la apelul partidului de guvernământ, zeci de mii de susținători ai acestuia s-au adunat în capitală, în Parade Ground (loc unde au loc defilările militare), la câteva străzi de Parlament, pentru a-l asculta pe primul ministru.

Într-un discurs de aproape două ore, Imran Khan a criticat opoziția, acuzându-i pe liderii acesteia, pe care i-a numit ,,paraziți" și ,,vânduți", că au complotat cu puterile occidentale pentru a-l îndepărta de la putere. A doua zi, activiștii partidelor de opoziție s-au mobilizat la rândul lor în capitală pentru a protesta împotriva politicilor ,,dezastruoase" ale guvernului.

Mulți se tem că cele două tabere se vor ciocni, iar această ciocnire ar putea provoca haos în țară. ,,În aceste condiții, nu poate fi exclusă ipoteza ca armata să preia conducerea pentru a instaura un regim militar", spune Jean-Joseph Boillot, specialist în Asia de Sud și cercetător asociat la IRIS.  

,,Nu am fost ales pentru a controla prețul roșiilor”

Ultima dată când guvernul condus de Khan a trebuit să facă unei moțiuni de sfidare a Parlamentului a fost acum un an. Fostul star de cricket transformat în politician a supraviețuit în ciuda  majorității sale slabe din Cameră. De data aceasta, votul survine într-un context al relațiilor de putere nefavorabile guvernului, cu o opoziție unită, hotărâtă să îl înlăture de la putere pe primul ministru.

Imran Khan este acuzat de gestionarea defectuoasă a economiei și de pătarea imaginii Pakistanului în străinătate. Opozanții indică momentul nepotrivit al ultimei vizite oficiale a lui Khan la Moscova, în aceeași zi cu izbucnirea războiului din Ucraina, fapt despre care observatorii spun că a dus la izolarea Pakistanului pe scena internațională.

În ultimii ani, Pakistanul s-a apropiat, de asemenea, de China, care a devenit un aliat strategic și cel mai mare partener comercial al Islamabadului. Acest lucru a dus la discuții despre nașterea unei axe Islamabad-Beijing-Moscova, care are în mod necesar o orientare anti-occidentală. 

Însă, criza prin care trece Pakistanul își are originile în politica internă. Coaliția de guvernare este pe punctul de a exploda, iar aliații lui Imran Khan amenință că se vor alătura opoziției. Fără acești aliați, guvernul nu ar mai dispune de minimul de 172 de deputați, necesar pentru a rămâne la putere.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, în propriul său partid, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI/ Mișcarea Pakistanului pentru dreptate), se confruntă cu o dizidență în creștere, aproximativ 20-40 de parlamentari amenințând să dezerteze și să voteze pentru răsturnarea sa. De fapt, guvernul a depus o petiție la Curtea Supremă prin care cere ca voturile deputaților rebeli să fie declarate nevalabile.

Opoziția exploatează fără scrupule diviziunile din cadrul coaliției de guvernare. De asemenea, se mizează pe nemulțumirea populară în creștere față de inflația galopantă pe care guvernul pare incapabil să o reducă.

În mod evident stânjenit de situația economică tot mai gravă a țării, Imran Khan a declarat în fața susținătorilor săi, la un miting, că nu a fost ales pentru a ,,controla prețul roșiilor și al cartofilor, ci pentru a construi o națiune". Opoziția subliniază cinismul cuvintelor sale și consideră că este timpul să se răzbune.

Mai ales că prim-ministrul, care a beneficiat de sprijin militar când a ajuns la putere în 2018, este acum în conflict cu generalii pentru că a tras de timp în octombrie anul trecut, întârziind numirea unuia dintre ei la conducerea serviciilor secrete ale armatei pakistaneze, Inter-Services Intelligence (ISI). ,,Este clar că situația nu arată bine pentru Imran Khan, care, în mod clar, nu are nici majoritatea în Parlament și nici încrederea armatei", confirmă Gilles Boquérat, cercetător la Fundația pentru cercetări strategice și specialist în Asia.

 

Articolul complet rfi.fr complet aici-

Traducere de Antonia Dinu