Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în PNL. Ion M. Ioniță: ”E o criză cu rădăcini adânci. Un conflict sângeros ar fi dăunător pentru partid”

tensiuni_pnl_ion_ionita_criza_radacini_adanci.jpg

Florin Cîțu, din ce în ce mai izolat în PNL
Florin Cîțu, din ce în ce mai izolat în PNL
Sursa imaginii: 
Facebook/Florin Cîțu

PNL nu-și permite o criză internă îndelungată, spune la RFI Ion M. Ioniță, redactor-șef la Historia. El comentează tensiunile din formațiunea liberală, unde zeci de șefi de filiale îi cer demisia lui Florin Cîțu de la conducerea partidului. În caz contrar, ei ar putea forța organizarea unui Congres extraordinar. Lui Cîțu i se reproșează că face opoziție la PSD în interiorul coaliției și că vine cu declarații care nu corespund liniei formațiunii liberale.

Ion M. Ioniță spune că tensiunile din PNL își au originea în trecut: ”Este o criză cu rădăcini adânci în PNL, pentru că ne aducem aminte situația tumultuoasă care a dus la excluderea fostului președinte Orban, la înlocuirea lui mai înainte cu Cîțu și după aceea faptul că premier a ajuns domnul Ciucă. Deci toată mișcarea asta prin care Florin Cîțu trebuia să devină premier și președinte PNL a eșuat și s-a ajuns în aceeași situație în care președintele partidului nu este premier. Asta generează conflicte în partidele noastre, nu sunt obișnuite să lucreze în echipă. Se ajunge la normalizarea situației, între ghilimele vorbind, astfel încât pentru că Florin Cîțu nu poate să ajungă premier, este foarte clar, atunci premierul să ajungă președintele PNL. Așa încât mai ales că Florin Cîțu nici nu mai este o locomotivă electorală, nu este un personaj care să tragă partidul, așa încât este un deznodământ firesc ăsta, fie că se întâmplă acum, fie că se întâmplă mai târziu”.

 

Reporter: Cum joacă președintele Klaus Iohannis în această ecuație? Să presupunem că e străin de ce se întâmplă acum la PNL?

Ion M. Ioniță: Nu cred că putem presupune astfel de lucruri. Să nu uităm că președintele l-a propus pe domnul Ciucă, l-a susținut chiar mai demult, nu a reușit prima dată, deci e clar că ar fi o soluție pe care președintele ar aproba-o, în sensul în care i-ar conveni să aibă în domnul Ciucă și președintele PNL, mai ales că Florin Cîțu a avut mereu declarații, acțiuni în care arăta că nu prea e de acord cu ce se întâmplă cu Guvernul, că nu prea e de acord cu actuala coaliție, de multe ori a generat situații de animozitate în interiorul coaliției. Evident că președintele nu-și dorește așa ceva, își dorește să funcționeze foarte bine coaliția, fără conflicte interne și are tot dreptul să gândească așa, mai ales că suntem într-o situație de război la granițele României.

 

Reporter: Ce înseamnă pentru PNL aceste frământări interne acum? Nu de alta, dar avem un război la graniță, cum spuneați, plus o criză energetică, scumpiri, facturi mari la curent electric și gaze. PSD e un partid stabil, stă bine în sondaje, este vioara întâi în coaliție. Ce înseamnă toate astea pentru PNL?

Ion M. Ioniță: Pentru PNL este important să aibă premierul și premierul să fie și președintele partidului, pentru a putea îndeplini ceea ce acești lideri își doresc: și repartiții și fonduri și atenție pentru județele respective, dar și cu putere în coaliție, de negociere, pentru că premierul Ciucă este obstrucționat sau este limitat, să spunem, chiar dacă participă la aceste discuții, de președintele PNL, care are deseori poziții divergente. Atunci, pentru PNL probabil că se gândesc că le va fi mai bine așa. Într-adevăr, nu sunt principala vioară a guvernării, dar conjunctura iată că acum face ca partidele de guvernare să capete mai multă încredere, suntem într-o situație de criză, nu cred că-și pot permite liberalii să aibă conflicte interne în acest moment. Deci fie că-și doresc să rezolve repede o criză, nu se poate realiza un scenariu de tipul debarcării lui Orban, care s-a întins pe aproape un an de zile, cu scandaluri, cu un Congres extrem de controversat ca imagine și așa mai departe. Nu, fie se face o înlocuire rapidă, fără tam-tam, în care se negociază de fapt un pas lateral al domnului Cîțu, cu oferirea unei poziții bune în care să continue, la Senat sau în altă parte, fie o înlocuire rapidă. Deci nu-i văd angajându-se într-un conflict sângeros politic din ăsta cu acuze și așa mai departe, pentru că le-ar fi extrem de dăunător în perioade de criză gravă, de securitate, criză energetică, criză legată de inflație și scumpiri, practic, nu-și pot permite așa ceva.