
Politică
Diana Șoșoacă și trei deputați, discuții cu ambasadorul Rusiei. Cristian Pîrvulescu: Un gest de simpatie față de Rusia. Va afecta imaginea României
cristian_pirvulescu_referendum_familie_psd.jpg

Cristian Pîrvulescu: Cei patru parlamentari au totală libertate de opțiune. Sunt protejați de imunitate. Nu există nicio interdicție formală pentru un cetățean român să aibă întâlniri cu ambasada Rusiei. Nu vorbim despre o manifestare ilegală. Ci despre un gest politic îndreptat în mod clar împotriva direcției pro europene și pro atlantiste a României. E un gest de simpatie față de Rusia. E un gest care are implicații foarte importante. Dar nu este de mirare. Cel puțin câțiva dintre acești parlamentari, doamna Șoșoacă, domnul Tobă și fostul lider al sindicatului polițiștilor, Coarnă, au avut acțiuni cât se poate de clare, care veneau în linia narativului rusesc și asta încă de multă vreme. Au promovat conspiraționismul, au fost anti restricții, anti vaccin. Suveraniști, au propus chiar o lege care să întărească suveranitatea într-un moment în care începuse deja războiul din Ucraina, pe 2 martie. Nu cred că ne miră foarte tare gestul lor. Însă, el este adresat unei părți a opiniei publice românești pentru care vocile lor s-ar putea să conteze și pe care vor să o influențeze în felul acesta.
Reporter: Acest gest angajează statul român, fără mandat, într-o discuție cu Rusia referitoare la neutralitatea României?
Cristian Pîrvulescu: Nu poate să angajeze statul român. Acești oameni nu reprezintă statul român. Ei nu reprezintă absolut nimic. Se reprezintă pe ei. Nu sunt nici măcar membri ai unor partide politice. Înțeleg că domnul Coarnă va fi exclus din PSD.
Reporter: Exact. A anunțat președintele partiduluI...
Cristian Pîrvulescu: Este singurul care mai este încă într-un partid politic. Ceilalți trei nu mai sunt membrii ai AUR. Ca urmare, nu putem în niciun fel vorbi despre o implicare oficială. Este vorba despre un act individual al unor parlamentari care vor să marcheze în felul acesta momentul. Dar, din păcate, par să nu fie singurii. Am văzut că fără să se prezinte la ambasada Rusiei, sunt parlamentari PSD, partid de guvernământ care își afirmă orientarea pro europeană și pro americană, care declară că nu se vor prezenta, vor ieși din nou ostentativ din sală în momentul în care Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului României pentru că îi reproșează președintelui ucrainean faptul că continuă să își apere țara, că nu face pace. Ca și când agresorul ar fi fost Ucraina și nu Rusia. Mă aștept să mai fie poziții de genul acesta în Parlament. Asta dovedește o mare problemă de recrutare la PSD, spre exemplu. În ceea ce privește AUR nu avem îndoieli că majoritatea parlamentarilor AUR este pe aceeași linie. Să nu uităm că săptămâna trecută liderul senatorilor AUR, Sorin Lavric, deplângea acest război între „globaliști și Putin, război în care se va stabili viitorul civilizației creștine”. Poziții de genul acesta putem să mai observăm și la alții, doar că nu manifestări directe în favoarea Rusiei.
Rep: Referitor la anunțatul discurs al lui Volodimir Zelenski adresat Parlamentului României, discurs programat să aibă loc lunea viitoare, cum afectează această știre despre poziția celor patru parlamentari români relația României cu Ucraina?
Cristian Pîrvulescu: Sper că nu afectează în niciun fel. Cum vă spunea, ei nu reprezintă Parlamentul român. Cei patru nu reprezintă nici măcar partide politice. Reprezintă niște persoane individuale, dar din păcate, vor afecta imaginea României. Probabil că Președintele Zelenski și consilierii săi, dar și politicienii ucraineni vor înțelege linia clară pe care România o reprezintă, pe care a susținut-o. Dar, aceste acțiuni nu pot să nu pună sub semnul întrebării poziția unora dintre politicienii români. Dar să nu facem analize pripite. Totuși vorbim despre o minoritate a politicienilor români. Și după cum ați văzut, sondajul de opinie al IRES, care a fost dat publicității astăzi, arată că majoritatea absolută a românilor, 96%, susține că Ucraina trebuie ajutată. Aceste gesturi nu pot în niciun fel, cel puțin în acest moment să schimbe direcție pe care România o are. Suntem solidari cu Ucraina și suntem împreună cu Uniunea Europeană și NATO împotriva acestor agresiuni neprovocate ale Rusiei.
Rep: Constituția stabilește că Președintele este cel care stabilește linia de politică externă și reprezintă statul român în relațiile cu alte state. Ce ar trebui să facă statul român acum la nivel de reprezentare, Președinte, Premier, Parlament, Guvern, pentru a defini în termeni exacți poziția statului român în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina?
Cristian Pîrvulescu: Eu cred că până acum statul român s-a pronunțat cât se poate de clar, pe de o parte prin acțiunile pe care le-a întreprins alături de statele membre din Uniunea Europeană și din NATO, iar pe de altă parte prin declarațiile pe care, în mod tranșant, Președintele, Primul Ministru, Ministrul de externe, alte personalități politice, liderii principalelor partide le-au făcut. Nu cred că există vreo îndoială în legătură cu linia statului român și nu cred că se va schimba în vreun fel, chiar dacă Rusia escaladează conflictul cu statele din Uniunea Europeană prin cererea ca gazul și petrolul să fie plătite în ruble. Ceea ce ne va afecta inclusiv pe noi în România câtă vreme avem, chiar dacă o dependență mai mică, dar avem totuși o serie de importuri de gaze naturale și petrol din Rusia.