Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu la RFI: Demersul parlamentarilor primiți de ambasadorul rus nu are nici o valoare oficială

bogdan_aurescu_parlamentari_ambasador_rus.jpg

Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Sursa imaginii: 
Facebook/MAE

Demersul parlamentarilor români primiți în audiență de ambasadorul Rusiei la București nu are nici o valoare oficială. Iată ce declară la RFI ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după ce trei parlamentari ex-AUR și unul de la PSD au cerut să fie primiți de diplomatul rus. Printre ei se află Diana Șoșoacă și Dumitru Coarnă. Ei i-au transmis ambasadorului rus dorința de neutralitate a României și disponibilitatea de a media negocieri de pace la București.

Bogdan Aurescu spune că demersul celor patru parlamentari primiți în audiență de ambasadorul rus nu implică poziția statului român: ”Cred că nici nu merită foarte multe comentarii un astfel de demers, care nu are nici un fel de valoare oficială, fără nici un fel de, să spunem, mandat din partea autorităților statului, deci nu exprimă decât eventual poziția personală a acelor persoane”.

În opinia sa, ”dacă discutăm despre fondul problemei, adică despre ce înseamnă o poziție de neutralitate într-un conflict armat contemporan, este clar că avem de-a face cu un agresor, care este Federația Rusă, care în mod ilegal folosește forța armată împotriva Ucrainei, care este statul victimă și orice stat care este terț față de conflict, deci nu este implicat direct în conflict, are obligația de a ajuta victima și nu de a menține o situație de perfectă neutralitate. În Dreptul internațional contemporan, neutralitatea nu mai presupune o imparțialitate perfectă față de părțile diferendului, ci presupune o atitudine de sprijin pentru victimă”.

 
Bogdan Aurescu, despre cei patru parlamentari români primiți de ambasadorul rus la București