Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua NATO în România - 18 ani

romania-nato.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / NATO

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.

Ziua NATO în România a fost sărbătorită, în această dimineață la sediul Ministerului Apărării Naționale, printr-o ceremonie la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Forta aliată, rezidă în unitatea membrilor ei. România a reusit să fie acel aliat ,care nu este doar un beneficiar ci si un contributor la acțiunile NATO. In plus, anul 2022 și, mai ales, ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă adevărate provocări pentru țara noastră, a precizat secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a României, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023, arată președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocaazia Zilei NATO.

„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, se arată în mesaj.

Președintele spune că decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată.

„România este, la rândul său, un important furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaționale la care a fost sau este parte.

De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.

Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie și va sprijini partenerii săi - Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia și Herțegovina, în demersurile lor de creștere a rezilienței”, mai arată mesajul.

Președintele României spune că țara noastră și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, de cea mai extinsă și durabilă protecție concretă, zi de zi.