Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Ungaria, sub semnul scandalului buletinelor arse

urna_vot.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cazul buletinelor de vot ungare găsite într-o groapă de gunoi din România a trezit interesul presei ungare și a analiștilor. Dreptul la vot al persoanelor nerezidente în Ungaria a fost și până acum subiect de controverse, iar acum dezbaterile au reînceput. 

 

Biroul Electoral Național a depus plângere la autoritățile ungare în chestiunea buletinelor de vot completate, descoperite într-o groapă de gunoi ilegală din România. Biroul va oferi mai multe detalii pe măsură ce investigațiile vor avansa. Autoritățile ungare atrag atenția totodată că votul prin corespondență poate fi predat pentru depunerea la Biroul Electoral și unor persoane fără împuternicire în acest scop, de aceea votantul trebuie să se asigure că pachetul va ajunge în siguranță la destinație.

Robert Laszlo, analist la think tankul ungar Political Capital a declarat presei că "nu vom afla niciodată cine sunt alegătorii al căror vot nu a fost depus pentru că nu au pus x-ul în locul corect. E ca și cum într-o circumscripție de vot din Ungaria delegatul unui partid nu ar da buletin de vot alegătorului despre care știe că este simpatizantul unui alt partid", a spus Laszlo. El consideră că acest caz poate submina pentru totdeauna încrederea în instituția votului prin corespondență, legitimitatea acestuia. La alegerile de duminică, Laszlo contează pe depunerea a 300 de mii de voturi prin corespodență, ceea ce poate însemna chiar și două mandate în Parlament.

Site-ul index.hu publică declarația primarului orașului Sf. Gheorghe, conform căruia este vorba de provocări organizate, în timp ce candidatul opoziției la funcția de prim-ministru vede altfel lucrurile: "Am ştiut dintotdeauna că fraudează alegerile, dar acum toată lumea poate vedea ce fel de mijloace folosesc. Se pare că şi în Transilvania tot mai mulţi oameni sunt de părere că FIDESZ trebuie să plece. Iar ei sunt atât de îngroziţi de înfrângere, încât nu se tem nici măcar de cea mai evidentă fraudă", a spus Péter Márki-Zay.

Portalul de știri index.hu afirmă că articolul despre buletinele aruncate, publicat de portalul de știri telex.hu, ar fi fost gata încă din 1 februarie, fapt explicat de redactorul șef al telex.hu printr-o eroare tehnică. Dealtfel, telex.hu a publicat și un alt reportaj, realizat în localitatea Suplacu de Barcău din România, unde viceprimarul Lajos Helmeczi strânge voluntar buletinele de vot ale alegătorilor din localitate. "Sperăm că alegerile de duminică se vor derula bine iar Fidesz va câștiga, pentru că merită, după ce și ei ne-au ajutat pe noi", a declarat Helmeczi pentru telex.hu. Fidesz ar fi promis locuitorilor că dacă alegerile vor avea un rezultat favorabil, vor primi bani pentru renovarea bisericii.


Sursa imaginii: 
Átlátszó Erdély