
Politică
Alegeri Ungaria: Diaspora maghiară mobilizată la vot
alegeri_parlamentare_ungaria.jpg

Premierul în funcție Viktor Orban, unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei, află în urma votului de azi dacă își va prelungi guvernarea de 12 ani. Principalul său competitor este Péter Márky-Zay, reprezentantul coaliției „În unitate pentru Ungaria!” compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică).
Liderul opoziției, un conservator în vârstă de 49 de ani, a catalogat scrutinul drept o alegere între Est și Vest. El spune că Orban a erodat drepturile democratice, îndreptând Ungaria spre Rusia și departe de Uniunea Europeană, unde îi este locul țării.
Votând în Budapesta înzăpezită cu soția sa alături, Viktor Orban le-a spus reporterilor că se așteaptă la o „mare victorie” și a descris buletinul de vot ca pe o alegere între „pace sau război”, acuzându-și din nou oponenții că încearcă să tragă Ungaria în conflictul din Ucraina, acuzație pe care o neagă.
„Vladimir Putin nu candidează la alegerile din Ungaria, prin urmare, din fericire, nu trebuie să mă preocupe această întrebare astăzi. Eu candidez pe baza intereselor naționale maghiare, sunt pro-ungar”, a răspuns Viktor Orbán, întrebat în repetate rânduri despre legăturile sale strânse cu Moscova și cu președintele Putin.
Războiul din Ucraina - tema care a dat peste cap campania electorală
Euronews arată într-o analiză cum a fost schimbată campania electorală de invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta l-a pus pe Orban, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, într-o poziție delicată, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Euronews. ”Chiar și aliații săi din regiune – Republica Cehă, Slovacia și Polonia – l-au atacat pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă împotriva Moscovei. Dar s-ar putea ca lui Orban să nu-i pese: conflictul dintr-o țară vecină ar putea incita la un ”efect de raliere în jurul steagului”, care tinde să favorizeze președintele în funcție.
Principala temă de campanie a coaliției de opoziție a fost presupusa corupție din Ungaria. Transparency International plasează Ungaria pe unul dintre cele mai proaste locuri din UE în ceea ce privește indicele său de percepție a corupției”, mai scrie Euronews.
Viktor Orban a trecut de la bătălii false cu inamici fictivi în această campanie electorală la a se susține ca garant al păcii și stabilității pentru maghiari într-o perioadă de război, după cum arată o analiză a publicației Balkan Insight.
Panouri publicitare care evidențiau referendumul anti-LGBT al guvernului maghiar, care are loc în aceeași zi cu alegerile generale, au fost trecute în fundal aproape peste noapte. La fel și sloganurile de campanie ale opoziției maghiare despre combaterea corupției sau creșterea salariilor profesorilor.
Războiul din Ucraina a transformat radical realitatea politică din Ungaria. Campania pentru câștigarea celui de-al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru a fost atipică. În ultimele săptămâni, premierul maghiar Orban a încercat să păstreze un echilibru, impunând o oarecare distanță între el și Vladimir Putin, cu care a cultivat relații strânse în ultimul deceniu. Totuși, liderul partidului Fidesz a oferit un sprijin limitat pentru Ucraina de când a început invazia rusă în țara vecină.
Diaspora maghiară s-a mobilizat la vot
Potrivit Deutsche Welle, timpul de aşteptare este de 3 ore la Stuttgart şi 2,5 ore la Düsseldorf. Maghiarii stau la coadă de trei ore la Dublin, scrie HVG care publică şi o înregistrare primită de la un cititor. Din aceeaşi sursă aflăm că şi în Malaga, Spania oamenii aşteaptă în stradă să voteze.
Sondajele au prevăzut în ultimele săptămâni cea mai strânsă cursă electorală 2010 încoace. Ca să se mențină la putere și să-și susțină oferta pentru al patrulea mandat consecutiv, premierul maghiar Viktor Orban a acordat reduceri de impozite, reduceri de taxe, pensii și majorări salariale în valoare de 1,8 trilioane de forinți.
Referendumul privind drepturile LGBT
Pe lângă alegeri, maghiarii sunt întrebați, în cadrul unui referendum organizat tot duminică, ce părere au despre legislația care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de persoanele transgender.
Legea, adoptată anul trecut, a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene. Din cauza acestei legi, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, a susținut că „Ungaria nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”. Autoritățile de la Budapesta au motivat că scopul legii este de a-i „proteja pe copii” și de a „lupta împotriva pedofiliei”. Ulterior, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru legea sa discriminatorie.
Viktor Orban a devenit tot mai radical în privinţa politicilor sociale, într-o autoproclamată luptă de a apăra în faţa liberalismului occidental ceea ce el susţine că sunt valorile creştine tradiţionale ale Ungariei.
Referendumul a fost validat din moment ce până la ora 17:00, ora locală, s-au prezentat la urne 62,92% dintre cei cu drept de vot. Rămâne de văzut și ce au votat maghiarii. În 2018, 63,21 la sută dintre alegători au votat până la ora 17:00.