Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un mesaj de la Timișoara despre pericolul alunecării României în extremism

initiativa_timisoara.jpg

Participanți la conferința ”Mișcările extremiste și propaganda rusească în România”, Timișoara, 2-3 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Inițiativa Timișoara

Am fost invitat la sfârșitul săptămânii trecute la dezbaterea organizată de Inițiativa Timișoara cu tema ”Mișcările extremiste și propaganda rusească în România”.

M-am aflat alături de activiști civici, influenceri, jurnaliști, politologi, magistrați, invitați să vorbească despre fenomenul extremismului, a cărui ascensiune a generat îngrijorare în societatea românească.

Amenințarea extremismului potențat de propaganda rusă a devenit și mai acută în urma războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Desigur, în cursul discuției a devenit clar că nu doar stimulii externi contribuie la dezvoltarea extremismului ci și problemele societății românești, de la corupție și incapacitate administrativă la inechități sociale și derapajele de la normele statului de drept.

În acest sens, scrisoarea adresată autorităților române de participanții la conferință merită amintită pentru că poate reprezenta un prim semn al trezirii societății civile în fața unei amenințări existențiale pentru democrația românească și pentru parcursul euroatlantic al României :

România traversează azi perioada cea mai periculoasă din istoria ei contemporană. În imediata noastră apropiere, armata rusă continuă ofensiva criminală de ocupare a Ucrainei. (...)

Criza generată de pretențiile imperialiste ale Rusiei, cu efectele catastrofale asupra populației ucrainene, au lovit și continuă să lovească România în mod direct.

La dezastrul sanitar și umanitar precum și în fața amenințărilor de securitate se adaugă mai vechea noastră criză politică internă, pe care țara noastră nu reușește s-o depășească de peste trei decenii. Din 1990 și până azi, aceleași vechi partide perpetuează o politică a intereselor de clan, deconectată de la nevoile generale de modernizare și dezvoltare.(...)

Suntem la mijlocul celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis în calitate de președinte al României, cu un bilanț ce se anunță a fi un eșec de la un capăt la altul.

Nu e de mirare că, în aceste condiții de stagnare și chiar de recul, ultimele alegeri au adus în Parlamentul României un partid precum AUR, al cărui discurs populist găsește audiență în condițiile în care clasa politică tradițională torpilează lupta împotriva corupției, promovează incompetența, clientelismul și nepotismul la toate nivelurile administrației, tolerează abuzul, destructurează instituțiile statului și utilizează bugetul și resursele în interes de clan. (...)

În timp ce armata Rusiei distruge orașe și sate chiar la granițele noastre iar Kremlinul lansează amenințări directe la adresa României și Moldovei, conducătorii AUR își continuă nestingheriți campania împotriva NATO și UE. În acțiunea sa împotriva valorilor occidentale, AUR a găsit sprijin la câteva dintre televiziunile comerciale ai căror patroni au probleme penale și agende ascunse. Lor li se adaugă elemente retrograde din rândurile clerului și ale serviciilor de informații.

Îl invităm pe președintele Iohannis să iasă din inacțiune și din complicitatea cu forțele politice retrograde din societatea românească și să dea un semnal de reformare a partidelor în numele unor valori pe care societatea românească le așteaptă zadarnic de multă vreme.

(...)

Societatea civilă românească a demonstrat că se poate mobiliza exemplar atunci când valorile noastre generale sunt în pericol. Într-o perioadă de mari tensiuni și riscuri, credem necesar ca societatea civilă să lanseze un dialog deschis și cooperant cu actorii politici și instituțiile statului înainte de a căuta noi căi de ieșire din marasmul politic în care ne găsim, dacă oferta noastră rămâne fără răspuns.

Urgentă este în acest moment destructurarea rețelei de influență rusească în România. Reformarea clasei politice în perspectiva alegerilor din 2024 trebuie să-i urmeze îndeaproape”, se spune în scrisoarea adresată autorităților de participanții la conferință.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 4 aprilie 2022