Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul lui Viktor Orban câștigă detașat alegerile din Ungaria

viktor_orban.jpg

Viktor Orban la Budapesta, 3 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Petr David Josek via rfi.fr

Premierul ungar Viktor Orban a revendicat duminică seară "o victorie excepţională" după succesul său la alegerile legislative care îi deschide calea către un al patrulea mandat la rând în fruntea ţării, al cincilea din carieră, transmite agenția AFP preluată de Agerpres.

Potrivit Biroului electoral naţional, după numărarea a 77% din buletinele de vot, partidul FIDSEZ condus de Viktor Orban a câştigat 54,24% din voturi, faţă de 33,92% pentru opoziţie.

"Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles", a declarat liderul suveranist care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană, într-un scurt discurs după publicarea rezultatelor oficiale parţiale.

Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, părea pregătit pentru al patrulea mandat consecutiv după alegerile legislative de duminică, în contextul în care alegătorii au sprijinit poziţia sa prudentă faţă de războiul Rusiei în Ucraina şi campania sa pentru valori creştine tradiţionale, notează Reuters.

FIDESZ a fost pe locul întâi în majoritatea circumscripţiilor uninominale, potrivit primelor rezultate.

Decalajul s-ar putea reduce, însă, odată ce sunt numărate circumscripţiile din oraşele mari unde opoziţia dispune de mai mult sprijin.