
Politică
Ungaria, calul troian din UE și NATO (Interviu)
orban.jpg

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe premierul ungar Viktor Orbán pentru victoria sa în alegerile legislative, exprimându-şi speranţa într-o consolidare a legăturilor dintre Moscova şi Budapesta, a transmis Kremlinul.
Timp în care, Bruxelles se pregătește pentru noi ciocniri cu Budapesta, cu privire la valorile de bază ale Uniunii Europene și impunerea unei linii mai dure față de Rusia.
Rămâne de văzut cum va evolua relația României cu Ungaria, având în vedere că minoritatea maghiară de la noi a votat majoritar Fidesz dar un aspect esențial este că Ungaria devine mai periculoasă în interiorul Uniunii Europene și NATO decât în afara acestor structuri, spune profesorul de relații internaționale, Valentin Naumescu, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj.
“Cel mai mare risc nu este ca Ungaria să organizeze un referendum de ieșire din UE și să părăsească UE, cel mai mare pericol este ca Ungaria să rămână în UE și NATO și să blocheze activitatea acestor două organizații. Este un risc mult mai mare decât ieșirea. Pentru că, în decizii esențiale, atât UE cât și NATO au nevoie de unanimitate. Fie pentru a se reforma, fie pentru a discuta un nou tratat (în cazul UE), fie pentru a adopta bugetul, fie pentru a adopta extinderi și vă dau un singur exemplu, la posibilitatea de integrare a Ucrainei sau a Republicii Moldova, își poate imagina cineva în acest moment ca guvernul Viktor Orban și parlamentul dominat de Fidesz va fi de acord să ratifice o asemenea extindere? Nici vorbă! Deci Ungaria poate face mult mai mult rău în acest moment în interiorul UE decât în afara și eu sunt convins în acest moment ca Viktor Orban și Ungaria nu vor iniția ieșirea țării din cele două structuri pentru că sunt mult mai utili Rusiei în interior decât în afară.“