Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biden : Putin e ”un criminal de război” și ”trebuie tras la răspundere”

joe_biden_discurs_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
AP Photo/Alex Brandon

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a condamnat vehement azi atrocităţile din orăşelul ucrainean Bucea, situat la periferia Kievului, afirmând că omologul său rus, Vladimir Putin, este "brutal" şi "criminal de război". 

"Poate că vă amintiţi că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, aţi văzut ce s-a întâmplat în Bucea, aceste lucruri  demonstrează... că este criminal de război. Trebuie să adunăm dovezi, trebuie să continuăm să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua să lupte, trebuie să obţinem toate detaliile pentru a organiza un proces pentru crime de război. Acest tip este brutal. Ceea ce s-a întâmplat în Bucea este revoltător şi a văzut toată lumea. Cred că este o crimă de război. Trebuie tras la răspundere", a subliniat Joseph Biden. Întrebat de jurnalişti care va fi reacţia Washingtonului, Biden a răspuns: "Încercăm să aplicăm noi sancţiuni".

Pe de altă parte, Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Greenfield, într-o conferință de presă la București. „Atacurile brutale asupra civililor raportate din Bucea au șocat comunitatea internațională.... În strânsă colaborare cu Ucraina și țările europene și cu alți parteneri vom încerca să suspendăm Rusia din Consiliul Drepturilor Omului. Mesajul meu pentru cele 143 de țări care au luat poziție împreună este simplu: crimele ...ne obligă ca vorbele să fie urmate de acțiune. Nu putem lăsa un stat membru care subminează orice principiu avem noi să continue să fie în Consiliul pentru Drepturile Omului”, a spus Greenfield.