Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuvântul cheie din discursul lui Zelenski : ”Împreună”

ap22053195359664.jpg

Sursa imaginii: 
Administrația prezidențială ucraineană via Associated Press

Președintele Ucrainei a ținut un discurs scurt dar extrem de puternic în Parlamentul de la București, la scurt timp după ce comunitatea internațională a aflat de masacrul de la Bucea. Șeful statului ucrainean a avertizat că regimul lui Putin, asemănat cu regimul Ceaușescu, nu se va opri aici : ”Ucraina nu e ultima țintă...În Ucraina se decide soarta” regiunii, a subliniat Zelenski. Totuși, cuvântul cheie al discursului a fost ”împreună” : ”împreună îi vom opri”, viitorul nostru e ”împreună”.

Imaginile civililor executați sumar în Bucea, prezentate parlamentarilor români, au deschis discursul președintelui Volodimir Zelenski. Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Ei ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei ce au făcut la Bucea... De ce ei nu se ascund? De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă?”, s-a întrebat retoric Zeleski. Răspunsul a surprins : el a făcut o analogie între actualele acțiuni ale regimului Putin și regimul Ceaușescu, ”un regim bazat pe represiune, fără nimic sfânt”, ”doborât” totuși de poporul român. Și regimul Putin ”a pierdut legătura cu realitatea”, a continuat Zelenski acuzând ”slăbiciunea” liderilor europeni care l-au făcut să creadă că poate continua cu ”ideile nebunești” fără să fie oprit sau ”pedepsit”. ”În Ucraina se decide soarta regiunii Marii Negre și a acestei părți a Europei”, a continuat Zelenski, avertizând că ”Ucraina nu e ultima țintă” și că ” de la Odesa până în Moldova e doar un pas”.

”Stimați români, împreună trebuie să îi oprim pe acești oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care își doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreunp și fiecare în parte trebuie să înțeleagă: Ucraina nu e ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă! De aceea este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei. Iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a mai spus Zelenski.

Ce așteaptă acum Ucraina de la Europa? Zelenski a cerut ca sancțiunile ”să priveze Rusia de toate resursele” : el a insistat pe interzicerea accesului navelor ruse în toate porturilor și interzicerea tuturor importurilor provenite din Rusia. De asemenea, el a cerut ca statele democratice să continue să sprijine Ucraina cu arme și, nu în ultimul rând, să susțină anchetele care să aducă în fața justiției internaționale criminalii de război.  De altfel, în ultima parte a discursului Zelenski a salutat faptul că România a sesizat Curtea Penală dar și efortul românilor de a-i primi pe refugiați. ”România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război, pentru refacerea orașelor distruse în război...Mulțumesc României pentru ajutorul dat refugiaților de război. Sper ca acești oameni să se întoarcă acasă în Ucraina, iar bunătatea arătată de români e o bază pentru o apropiere și mai mare între țările noastre...Vrem să avem un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților noaste naționale și să asigurăm toată susținerea necesară. Viitorul nostru e împreună într-o familie europeană...Vă mulțumesc pentru susținerea acordată pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Glorie României, glorie Ucrainei!”, a încheiat Volodimir Zelenski.