Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban: România trebuie să rupă relațiile diplomatice cu Rusia

Orban Romania relatii diplomatice Rusia.jpg

Ludovic Orban cere mai multe măsuri ferme împotriva Rusiei
Ludovic Orban cere mai multe măsuri ferme împotriva Rusiei
Sursa imaginii: 
RFI România (arhivă)

Guvernul trebuie să rupă relațiile diplomatice cu Rusia, să sisteze importurile de gaze și țiței din această țară și să sancționeze companiile rusești, spune la RFI fostul premier Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei. El apreciază de asemenea discursul ținut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României.

Volodimir Zelenski s-a adresat luni seară Parlamentului de la București, prin sistem video. Liderul de la Kiev a comparat regimul Putin cu regimul Ceaușescu. ”Ucraina nu este ultima țintă, aici se decide soarta regiunii”, a spus președintele ucrainean. El a cerut interzicerea navelor rusești în toate porturile europene, a insistat pe oprirea tuturor importurilor din Rusia și a solicitat aliaților să susțină anchetele internaționale care să aducă în fața justiției criminalii de război.

Ludovic Orban declară că președintele Ucrainei a avut ”un discurs impresionant” în Parlamentul României.

Fostul premier face de asemenea o serie de propuneri, în contextul războiului din Ucraina: ”Am solicitat Guvernului ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia, sistarea oricărui import de gaze naturale și de țiței, întreruperea oricărei forme de colaborare cu Rusia și chiar acordarea de sancțiuni către companiile rusești. Se pare că sancțiunile dictate până acum nu sunt suficiente”.

El precizează că ”mai mult de un sfert din veniturile Rusiei provin din exporturile de gaz natural, țiței și produse petroliere. Toate aceste venituri ale statului rus sunt folosite în a alimenta mașinăria de război. E absolut necesară înăsprirea sancțiunilor și chiar să se ajungă până la punctul în care să se elimine complet dependența Europei de gazul natural și de țițeiul rusesc”.

 
Ludovic Orban, despre discursul lui Volodmir Zelenski din Parlamentul României