Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Simbolistica de război a Rusiei, ”Z” și panglica Sf. Gheorghe, ar putea fi interzisă în R.Moldova. Dodon, critici dure

277702757_3080547465495238_5394692724048771539_n.jpg

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, de Ziua Victoriei, 9 mai, cu panglica Sfântul Gheorghe
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Parlamentul de la Chișinău ar urma să aprobe un proiect de lege care prevede interzicerea simbolisticii de război a Rusiei pe teritoriul R.Moldova. Este vorba despre litera ”Z” care a devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului din Ucraina, dar și despre panglica Sfântul Gheorghe, element simbolic militar rusesc. Anunțul, făcut de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, la TV8, l-a indignat pe președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Moldova, Igor Dodon. Fostul șef de stat a venit cu critici, menționând că ”guvernanții slabi, cărora nu le ajunge profesionism și competență pentru a face față problemelor sociale și economice ale propriului popor, încep lupta împotriva istoriei, simbolurilor, monumentelor, bisericii”.

Până la 9 mai, atunci când pro-europenii serbează Ziua Europei, iar socialiștii și comuniștii, Ziua Victoriei, deputații moldoveni ar putea adopta noul proiect de lege ce interzice simbolurile care propagă războiul. Acestea nu trebuie să aibă loc în societatea noastră, o spune președintele Parlamentului, Igor Grosu.”Eu zic să avem puțină răbdare, noi suntem pe aceeași undă cu toată societatea. Simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă violență ele nu au loc în societatea moldovenească. Mă refer la tot ce propagă războiul, tot ce nu are nimic în comun cu simbolica statului”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii ”Cutia Neagră” de la TV8.

Președintele Parlamentului nu a precizat când anume s-ar putea întâmpla acest lucru, însă a dat de înțeles că în viitorul apropiat am putea avea o lege care ar interzice simbolurile care propagă războiul.

Referindu-se la gestul unor militari ruși din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii care au purtat însemnele războiului, litera ”Z”, Igor Grosu a calificat acțiunea ca o ”inițiativă expromtă a unor minți fierbinți”. Tototdată, speakerul Parlamentului a reiterat că în prezent nu există informații care ar confirma o eventuală atragere în războiul din Ucraina a R.Moldova, prin intermediul trupelor ruse care staționează ilegal în stânga Nistrului.

Trebuie spus că, de la începutul războiului în Ucraina, litera ”Z” a fost observată, în nordul Republicii Moldova. Mai multe mașini ale refugiaților ucraineni au fost vandalizate, fiind desenată litera ”Z”, iar un șofer din Bălți și-a marcat mașina cu ”Z” precum o fac rușii care luptă în Ucraina. Toți au rămas nepedepsiți de organele de drept, până în prezent.

Litera "Z" a devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului din Ucraina. Simbolul, care poate fi văzut pe vehiculele militare rusești din Ucraina, apare acum pe postere și tricouri în Rusia, dar și în desenele copiilor la școală. Litere "Z" au fost, de asemenea, desenate pe casele activiștilor anti-război din Moscova, pentru intimidare. Au fost vizate și sediile ONG-ului Memorial, un pilon al apărării libertăților în Rusia, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.

Igor Dodon: Intenția de a interzice Ziua Victoriei și panglica Sf. Gheorghe reflectă iresponsabilitatea guvernării

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, a criticat inițiativa pro-europenilor de a interzice simbolurile de război ale Rusiei. ”Guvernanții slabi, cărora nu le ajunge profesionism și competență pentru a face față problemelor sociale și economice ale propriului popor, încep lupta împotriva istoriei, simbolurilor, monumentelor, bisericii …Intenția de a interzice Ziua Victoriei și panglica Sf. Gheorghe reflectă iresponsabilitatea guvernării și o lipsă de respect față de cetățenii țării noastre. Astfel de încercări au fost întreprinse și de alți conducători incapabili în ultimele decenii. Sunt sigur că poporul Moldovei va putea apăra memoria sa istorică”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

În R.Moldova, socialiștii lui Dodon poartă în piept cu mândrie controversata panglica Sfântul Gheorghe, la parada de 9 mai. 

Panglica Sfântului Gheorghe (în rusă Георгиевская лента; Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. Pe 16 mai 2017 panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă oficial în Ucraina, iar cei ce o produc sau promovează simbolul respectiv sunt pasibili de amendă sau arest temporar.