Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oleksi Țîbko – fostul căpitan al echipei naționale și președinte al federației ucrainene de rugby a fost ucis în luptă cu invadatorii ruși

oleksi_tibko.jpg

Oleksi Țîbko
Oleksi Țîbko, fost căpitan al echipei naționale și preșdinte al Federației de Rugby a Ucrainei, a fost ucis la Bucea în luptele cu invadatorii ucraineni
Sursa imaginii: 
Facebook Oleksi Țîbko

Lumea rugby-ului este în doliu după anunțarea morții fostului căpitan al echipei naționale și președinte al Federației Ucrainene de Rugby, Oleksi Țîbko. El și-a dat viața în luptele împotriva forțelor rusești. El a fost înmormântat miercuri la Kiev în cimitirul Baykove.

În vârstă de 55 de ani, Țîbko a murit în urma unor ciocniri cu armata rusă la Bucea, pe 31 martie. Nu sunt clare circumstanțele morții sale, dar decesul său a fost confirmat de șefa administrației regionale Cerkasi, Valeria Bandurko pe pagina ei de Facebook.

După ce s-a retras de la echipa națională, al cărei căpitan a fost, Țîbko a prezidat Federația de Rugby a Ucrainei între 2003 - 2005. A fost primar al orașului Smela, la 200 km sud-est de Kiev între 2015 – 2018.

“Chiar dacă am sperat că aceste vești nu se vor confirma, din păcate, acum pot spune cu tristețe că Oleksi Țîbko, fost căpitan al echipei naționale a Ucrainei, fost președinte al Federației ucrainene de rugby și, de asemenea, primar al orașului Smela, a murit apărându-și țara.”, a declarat președintele Rugby Europe, Octavian Morariu.

La rândul său, președintele World Rugby, Bill Beaumont a declarat: "În Ziua ONU a Sporturilor, gândurile noastre sunt alături de familia rugby-ului din Ucraina, care se confruntă cu dificultăți incredibile în prezent. Ne amintim, de asemenea, de cei care au fost victime ale violențelor recente, inclusiv fostul președinte al federației Oleksi Țîbko. Suntem alături de Ucraina în condamnarea acestei violențe inutile și vom continua să oferim solidaritate și prietenie.”

“L-am cunoscut personal în 2003 la unica ediție a Cupei Mării Negre de la Odessa. Jovial, burete de idei și un bun manager. Dumnezeu Să-l odihnească!”, a scris pe Facebook Toader Aprozeanu.