Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită oficială a Nataliei Gavriliță la Varșovia

gavrilita_moldova_polonia.jpg

Premierul moldovean Natalia Gavriliță în prima zi a vizitei oficiale în Polonia, la piața en gros din Varșovia, 7 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Guvernul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, se află în vizită de trei zile în Polonia începând cu ziua de ieri. Varșovia a încercat încă de la investirea executivului Gavriliță în funcție să intensifice contactele cu Chișinăul și să livreze cât mai curând posibil expertiză economică și finanțare pentru reforme mult-așteptate sau proiecte de dezvoltare rurală și urbană în R. Moldova. Iată că abia după opt luni de guvernare pro-europeană la Chișinău, se reușește inițierea acestor puncte de pe agendă, pe care Varșovia și le-ar fi dorit bifate încă în toamna anului trecut.

Deși diplomația poloneză lucrează încă din toamna anului trecut la o agendă politică și economică bilaterală mai intensivă, la un nou nivel calitativ, criza energetică de la Chișinău și mai apoi războiul din Ucraina, dar și criza care l-a precedat, au forțat introducerea anumitor ajustări în acest proces de actualizare a agendei bilaterale. Astăzi primul-ministru moldovean Natalia Gavriliță va avea o serie de întâlniri cu urmări executive concrete pentru agenda bilaterală moldo-poloneză.

Două credite ieftine din partea Poloniei

Primul va consta în semnarea acordului pentru un credit fără dobândă de 20 de mln de euro pe o durată de 20 de ani. Creditul a fost promis în timpul vizitei de acum două săptămâni a președintelui polonez Andrzej Duda la Chișinău pentru gestionarea crizei refugiaților, însă livrarea instrumentelor juridice pentru perceperea acestui credit se face la nivel de guvern conform legii poloneze. Semnătura finală pe acord va fi pusă astăzi.

Creditul de 20 de mln de euro, însă, este mai degrabă un beneficiu amar pentru Chișinău în contextul crizei refugiaților ucraineni ca urmare a războiului din Ucraina. Pe masa de lucru a celor două guverne stă negocierea altui credit cu un istoric dificil. Este vorba despre un credit foarte ieftin de 100 de mln de Euro, cu dobândă de 0.01% pe o durata a 20 de ani.

Așadar, astăzi Polonia se va apropia de livrarea efectivă a acestui credit după eforturi de ajutorare a Republicii Moldova care au durat un deceniu și jumătate. Polonia a mai încercat să ofere astfel de credite foarte avantajoase Republicii Moldova în deceniile precedente, însă de fiecare dată regimurile clepto-oligarhice de la Chișinău au încercat să subtilizeze o bună parte din aceste credite prin mecanisme financiare ascunse, atașate ulterior semnării acordurilor.

Anumite procente din aceste credite foarte ieftine propuse de partea poloneză trebuiau procesate prin ministerul finanțelor sau economiei de la Chișinău astfel încât anumite cercuri afiliate guvernării să beneficieze de aceste credite. Două astfel de episoade s-au consumat în timpul regimului Voronin și zece ani mai târziu în timpul guvernelor controlate de Vlad Plahotniuc.

De fiecare dată, însă, vigilența guvernului polonez în chestiuni de corupție, nu a permis ca aceste scheme să devină realitate. Drept consecință, niciunul din cele două credite oferite de-a lungul unui deceniu și jumătate de Polonia așa și nu a fost încasat la Chișinău, perdanți fiind cetățenii Republicii Moldova care ar fi beneficiat de pe urma a cel puțin 150 de mln de Euro în proiecte de dezvoltare.

Abia acum, cu ajutorul oficiilor guvernului Gavriliță, se pare că Varșovia a găsit un interlocutor de bună-credința căruia, iată, în sfârșit Polonia îi poate încredința un credit foarte ieftin de 100 de mln de euro. Dacă adăugăm și negocierea acestui credit polonez în pușculița sumelor obținute la Conferința Donatorilor pentru Republica Moldova de la Berlin din zilele precedente, atunci se poate spune că la Chișinău săptămâna se termină pe o notă foarte fructuoasă financiar.

Susținere politică, economică și expertiză din partea Poloniei

Pe lângă întâlnirea cu omologul polonez, Matuesz Morawiecki, pe agenda premierului Natalia Gavriliță vor fi întâlniri oficiale din toată paleta instituțiilor de stat ale Poloniei, de la președintele Andrzej Duda la șefii celor două camere ale parlamentului și șefi de agenții guvernamentale. Polonia este interesată să ofere cât de mult posibil Republicii Moldova în sfera agriculturii și securității energetice. Dacă în primul caz guvernul polonez va încerca să ajute R. Moldova să-și reorienteze produsele agricole ce până recent erau destinate piețelor din Rusia și Belarus, atunci în sfera energiei Polonia va încerca să contribuie la crearea de alternative pentru furnizarea de gaz în Republica Moldova. Evident acest lucru va depinde și de securitatea rețelelor de transport al gazului din Ucraina.

Faptul că vizita durează practic trei zile este și aceasta o premieră în sine pentru o vizită a unui demnitar de vârf al Republicii Moldova. La fel este o premieră și lecția pe care o va citi Natalia Gavriliță astăzi în fața studenților de la Universitatea din Varșovia, la Facultatea de Studiu al Europei de Est (SEW). Este poate facultatea etalon pentru ceea ce se numește școala poloneză de studii regionale central și est-europene. Este unul din centrele universitare care a contribuit în ultimele decenii la formarea expertizei poloneze pe spațiul estic, inclusiv pe Republica Moldova. Iar faptul că premierul moldovean va ține o lecție în fața studenților acestei facultăți este și o recunoaștere în ambele sensuri atât a importanței acestei școli, cât și a interesului sporit pentru Republica Moldova în Polonia.