Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa guvernului Estoniei: ”Indiferența este mama tuturor crimelor”

premier_estonia.jpg

Șefa guvernului estonian, Kaja Kallas
Sursa imaginii: 
Facebook / Kaja Kallas

Acesta este mesajul lansat de prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, într-un eseu publicat în revista The Economist. Pentru șefa executivului de la Tallin, modul de acțiune al Rusiei în Ucraina amintește de atrocitățile săvârșite de ocupanții sovietici în statele baltice.

În deschiderea articolului său, prim-ministra Kaja Kallas afirmă că imaginile masacrelor le amintesc estonienilor de asasinatele comise de regimul sovietic și de NKVD. Mașina de teroare sovietică a ucis civili exact în același mod.

”Deportările și lagărele de filtrare mă duc pe mine și pe orice altă familie estoniană înapoi la amintiri dureroase ale represiunii de sub ocupația sovietică, la Gulag.

Țintirea civililor este o crimă de război conform dreptului internațional. Ucraina nu este un câmp de luptă; este scena unei crime. La fel au fost și Rwanda și Srebrenica.

Suferința și devastarea din Ucraina sunt departe de a fi încheiate, deoarece obiectivele strategice ale lui Putin nu s-au schimbat. Negocierile sub amenințarea armei nu oferă nicio formulă magică. Aici vorbesc din experiența propriei mele țări. Pentru Estonia și mulți alții după cel de-al doilea război mondial, pacea a însemnat începutul ocupației sovietice cu uriașul ei cost uman.

Toate semnele de avertizare au existat în ultimele decenii: nostalgia imperială, narațiunea victimelor rusești și războaiele lui Putin din Cecenia, Georgia, Donbas și Crimeea. Ultimele trei războaie ale lui Putin ilustrează de ce nu trebuie să-l câștige pe acesta și de ce nu i se poate permite Moscovei să pretindă că a câștigat ceva în acest proces.

L-am lăsat pe domnul Putin să scape de mai multe ori înainte. Nu-l putem lăsa să scape din nou acum. Dacă s-ar întâmpla asta, apetitul lui ar crește și ar urma mai multe atrocități și mai multe suferințe umane.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat din nou cu claritate de ce țările din Europa Centrală și de Est, după ce s-au eliberat de ocupația sovietică, au cerut rapid să se alăture NATO. Alianța nu este pentru a amenința Rusia: este pentru apărare. Există pentru a împiedica zeci de milioane să fie înrobiți și măcelăriți de dictatori.

Cei care învinuiesc NATO pentru „expansiune” și „escaladare” cedează în fața ideologiei și limbajului imperial pe care îl urmărește Kremlinul.

Avem nevoie de o schimbare a politicii pe termen lung în postura de apărare a NATO. Aceasta înseamnă mai multe trupe pregătite pentru luptă staționate permanent în țările baltice, susținute de artilerie cu rază lungă de acțiune, apărare aeriană și alte capacități de sprijin.

Lucrurile sunt în desfășurare și deciziile finale vor fi luate la summitul NATO de la Madrid din iunie.

Ucraina nu este victima unei erori de calcul singulare a unui nebun.

Asistăm la o campanie planificată îndelung de către Kremlin pentru a exercita controlul asupra țărilor vecine prin forță brută, indiferent de costul uman.

Avem nevoie de răbdare strategică și perseverență pe termen lung pentru a opri această agresiune și pentru a preveni noi izbucniri ale acesteia.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva umanității și consecințele sale vor fi globale. Este nevoie de curaj, claritate morală și acțiune pentru a ne împotrivi și a o opri.

Am promis „niciodată din nou”. Trebuie să acționăm acum dacă vrem cu adevărat ca aceasta să fie ultima dată. Indiferența este mama tuturor crimelor”, spune în revista The Economist Kaja Kallas, prim-ministru al Estoniei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 aprilie 2022