Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu politic promițător în Polonia al Nataliei Gavriliță

gavrilita_polonia.jpg

Președintele Poloniei, Andrzej Duda și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, la Varșovia, 9 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Guvernul Republicii Moldova

La capătul vizitei oficiale de trei zile în Polonia, premierul moldovean Natalia Gavriliță s-a întors la Chișinău cu promisiunea de a primi și mai mult ajutor din partea Poloniei. Însă, cu toate că Polonia își dorește un progres cât mai rapid al executivului pro-European de la Chișinău, crizele ce învăluie R. Moldova încă din toamnă, printre care și problemele generate din războiul din Ucraina, reprezintă obstacole suplimentare care încetinesc considerabil elanul autorităților moldovene și capacitatea Poloniei de a livra resurse în susținerea R. Moldova.

Dacă ar fi să tragem câteva concluzii ale vizitei primului ministru al R. Moldova, Natalia Gavriliță, la Varșovia, atunci ar trebui să începem cu promisiunile Poloniei de a susține cu toate resursele posibile guvernul moldovean. Problema constă, însă, în capacitatea de absorbție managerială a proiectelor oferite spre finanțare și supervizare de Polonia. Altfel spus, instituțiile administrației centrale și locale din R. Moldova încă resimt un acut deficit de cadre birocratice capabile să pună rapid în mișcare proiecte de interes public cu susținerea Poloniei.

O altă problemă constă în permanentul regim de criză în care este absorbit, cel mai adesea de nevoie, Chișinăul, fie că e vorba de criza sanitară și criza energetică, fie de criza umanitară a refugiaților din Ucraina și războiul din țara vecină per ansamblu. Dată fiind capacitatea limitată a autorităților moldovene de a aloca resurse umane și manageriale, dar și financiare, în mai multe direcții concomitent, și proiectele pe care le propune Polonia sunt adesea încetinite sau chiar amânate. Aceasta ar fi încă una din concluziile de etapă pentru efortul Poloniei de susținere a R. Moldova.

Altfel, la opt luni de la investirea guvernului noii generații de la Chișinău, Varșovia s-a convins că în Republica Moldova există într-adevăr un interlocutor guvernamental de bună credință. La finalul vizitei Nataliei Gavriliță, trimisul special al Varșoviei pentru R. Moldova, Adam Eberhardt, a făcut publică o listă de realizări după șapte luni de mandat în această funcție, lista nefiind deloc scurtă.

Prima și cea mai evidentă constă în creditul foarte ieftin de 20 de mln. de Euro pentru susținerea refugiaților din Ucraina. La acest efort se adaugă munca depusă de Fondul Solidaritatea din Polonia și filiala din Republica Moldova care au înființat un centru de plasament pentru refugiați.

Urmează acel credit foarte ieftin, cu o dobândă de 0.01% pentru 20 de ani, de 100 mln de euro, care se află într-un stadiu avansat de negociere. Din momentul în care banii vor fi încasați la Chișinău, foarte probabil în următoarele luni, guvernul moldovean va decide asupra unor investiții în proiecte majore de dezvoltare realizate de companii poloneze. Un câștig pentru ambele părți. Iar în acest context se negociază și se mizează pe posibila alăturare a Uniunii Europene în cofinanțarea acestor proiecte de dezvoltare.

O a treia realizare constă în capacitatea Poloniei de a iniția rute alternative de livrare a gazului în Republica Moldova prin Ucraina. Această capacitate a fost deja testată cu succes în toamna trecută. Polonia oferă astfel R. Moldova mai mult câmp de manevră în negocierile extrem de dificile cu Gazprom-ul. E posibil chiar ca pe viitor Polonia să ofere și mai mult în acest sens, dacă Ucraina va avea posibilitatea să stocheze gaze pentru R. Moldova. Deocamdată războiul ține la distanță această opțiune, dar nu o anulează.

Întorcându-ne la activitatea Fondului Solidaritatea din Moldova, Polonia este deja un actor cu vechime în livrarea de proiecte mici pentru susținerea dezvoltării în zona rurală. Aproape fiecare a doua comună din R. Moldova a beneficiat până în prezent de asemenea proiecte mici. Un ultim beneficiu în acest sens constă în faptul că Fondul Solidaritatea lucrează la un nou proiect de re-construcție a sistemului de alertă pentru pompieri în zona rurală. Acest proiect se derulează în pas cu un alt vast program de revitalizare urbană în mai multe orașe din R. Moldova. Evident, la asemenea proiecte sunt atașate ministere de resort din Polonia cum ar fi Ministerul pentru Fonduri și Politici Regionale.

Din sfera promisiunilor pe termen scurt și mediu face parte acordul în proces de negociere cu Banca Poloneză pentru Dezvoltare. Această bancă ar fi un instrument foarte util pentru creditarea mai multor proiecte de importanță strategică pentru R. Moldova și susținerea mediului de afaceri, iar Polonia este dispusă să atașeze și această instituție la pachetul de acțiuni pe R. Moldova.

Nu în ultimul rând, nu poate fi trecut cu vederea și efortul Poloniei de a oferi expertiză politică și diplomatică. Ministrul moldovean de externe îl are printre consilieri de o lună deja pe amb. Jan Tombiński, un foarte experimentat diplomat polonez și în trecut fost ambasador al Uniunii Europene la Kîiv (2012-2016).  În aceeași logică de oferire de expertiză se înscrie și angajarea unor consilieri polonezi pe lângă ministrul de interne al R. Moldova cu experiență în combaterea corupției.

În următoarele luni este așteptată vizita premierului polonez la Chișinău pentru a semna mai multe acorduri de extindere a acestui pachet polonez pentru R. Moldova. Sunt așteptate și alte propuneri de susținere a actualului executiv moldovean, propuneri care sunt actualmente în proces de elaborare la nivel birocratic bilateral. Avem de a face, așadar, cu o mult-așteptată ofensivă de susținere și ajutorare politică, economică și instituțională a Poloniei în R. Moldova. Doar să existe voință și capacitate de absorbție la Chișinău!