Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL în era Ciucă. Va fi el locomotiva electorală de care are nevoie partidul în 2024?

Andrei Taranu politolog razboi Israel.jpg

Andrei Țăranu: Războiul din Israel e unul atipic
Andrei Țăranu: Războiul din Israel e unul atipic
Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

PNL intră în era Ciucă. Premierul a fost validat și președinte de partid duminică la Congresul formațiunii. Va putea el să fie locomotiva electorală a PNL în 2024? Politologul Andrei Țăranu spune clar că "nu, absolut deloc. Nu este o persoană carismatică, nu citește bine, nu vorbește bine, nu ispiră încredere". Interviu AUDIO.

Noul președinte PNL Nicolae Ciucă e lipsit de imaginație politică. De obicei, chiar și când citește, pare a avea un discurs nu foarte bine închegat. Ieri, la Congres, a vorbit fără a avea mult trac. Probabil că a repetat textul de mai multe ori, spune în interviul acordat RFI politologul Andrei Țăranu.

Principalele declarații:

Absența președintelui Iohannis o idee foarte bună. Toată lumea știe că cel care l-a hotărât pe domnul Ciucă să devină președinte al PNL-ului este însuși Klaus Iohannis. Nu mai era nevoie să apară în persoană, probabil nici pentru a nu crea alte tensiuni suplimentare în societate, dar și nici pentru a nu se expune în fața inamicilor politici.

Ca șef de partid lui Nicolae Ciucă îi va fi greu să negocieze cu liderii Coaliției, pentru că vine dintr-o poziție ingrată. Din poziția unui președinte care a fost pus cu mâna de Iohannis în fruntea partidului. Negocierile vor fi foarte grele și pentru că PSD-ul își construiește o platformă politică și electorală pentru 2024 și nu îș va lăsa pe Nicolae Ciucă să negocieze foarte mult.

Klaus Iohannis reprezintă singurul sprijin real pe care îl are N. Ciucă. Și paradoxal PSD. „Locotenenții” sunt Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, marea majoritate a #echipacâștigătoare, exact aceiași oameni care îl sprijiniseră pe Florin Cîțu pe 25 septembrie. „Locotenenții” par a fi oricând dispuși să trădeze la ordin pentru a schimba președintele partidului, prim ministrul sau orice li se pare că le-ar aduce niște avantaje. PNL își face jocurile în interior fără să mai fie interesat de ceea ce cred/văd cetățenii.

Încet încet au fost îndepărtate toate figurile feminine din jurul lui N. Ciucă. PNL s-a masculinizat. A devenit chiar ca o structură militară, o structură care este „la ordin”. Lipsa unei voci feminine într-un partid aduce mari deservicii, pentru că rolul partidului este (și) unul taumaturgic. Adică de a le oferi cetățenilor încredere în politicile sale. Femeile reușesc mult mai bine decât bărbații să dea încredere.

Nicolae Ciucă, locomotiva electorală a PNL în 2024? NU, absolut deloc. Nu este o persoană carismatică, nu citește bine, nu vorbește bine, nu ispiră încredere. Domnul Ciucă va fi probabil pilotat de alte structuri din partid decât să fie domnia sa o locomotivă.

 
Politogul Andrei Țăranu despre PNL în era Ciucă