Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisarul european Adina Vălean: Rusia a furat avioane europene. Companiile aeriene ruseşti, interzise în UE

adina.jpg

Comisarul european Adina Vălean
Sursa imaginii: 
Facebook/Adina Vălean

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat, luni, că cele mai mari 21 de companii aeriene ruseşti, printre care Aeroflot, au primit interdicţie de a intra în spaţiul european. Măsura vine în contextul în care Rusia „a confiscat” 515 avioane închiriate din străinătate în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

”Toate marile companiile ruseşti au interdicţie de intra în spaţiul european. Rusia a furat avioanele pe care le avea în leasing. Nu mai pot fi garantate certificatele de securitate aeriană operate de către companiile ruseşti. În acest moment, companiile aeriene ruseşti încalcă regulile aviaţiei civile internaţionale, în general, şi de securitate aviatică în particular”, a declarat comisarul european Adina Vălean, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Bucureşti, notează News.ro.

Ca urmare a sancţiunilor financiare impuse de Comisia Europeană, preşedintele  rus Vladimir Putin a modificat peste noapte legea, astfel încât să poată înmatricula în Rusia avioanele luate în leasing de la companii din străinătate.

Companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. Comisia Europeană consideră acţiunea lui Vladimir Putin drept furt.