Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iordania: ”represiune mascată” a oricărei forme de opoziție (analiză)

iordania1.jpg

Portretul regelui Abdallah al doilea al Iordaniei afișat pe o stradă din Amman, 6 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AFP - KHALIL MAZRAAWI via rfi.fr

În urmă cu un an, pe 4 aprilie 2021, prințul Hamza, fratele vitreg al regelui Abdallah al Iordaniei, a fost arestat pentru instigare la lovitură de stat. Imediat după, autoritățile anunțau cu mare aplomb modernizarea regimului iordanian. Dar, un an mai târziu, activiștii politici și ONG-urile avertizează cu privire la politica din ce în ce mai autoritară a guvernului și la represiunea aproape sistematică a jurnaliștilor și a opozanților regimului, scrie rfi.fr.

În biroul său din nordul orașului Amman, Jamil Al-Hajaj își amintește de ultima sa arestare, din data de 24 martie a.c. În acea zi, acest activist politic a încercat să meargă la un miting în memoria demonstrațiilor din primăvara anului 2011 :

,,Mă întorceam de la serviciu și niște bărbați îmbrăcați în haine civile s-au oprit lângă mașina mea. M-au înconjurat, au deschis ușile, m-au tras afară și m-au dus la secția de poliție. I-am întrebat de ce sunt acuzat, dar nu am primit niciun răspuns. Nimeni nu știa unde mă aflu, nu mi-au spus nimic și m-au reținut 12 ore fără niciun motiv.’’

Lângă el, Omar Abu Rassa, de asemenea activist, confirmă: ,,Ne încolțesc din ce în ce mai mult în fiecare zi. Face parte din viața mea de zi cu zi și este din ce în ce mai îngrijorător, pentru că ne iau chiar înainte de a începe mitingurile. Ideea este de a opri orice activitate de opoziție și de a-i speria pe ceilalți, de a spune că dacă îi urmezi pe acești activiști și dacă ieși afară pentru a-ți exprima opinia, vei avea probleme”.

Autoritățile justifică aceste arestări invocând legile antiteroriste sau cele privind criminalitatea informatică. Dar aceste procese sunt doar pretexte pentru a hărțui opoziția, ne spune o activistă care a dorit să-și păstreze anonimatul:

,,Sunt urmărită penal pentru orice scriu pe rețelele de socializare și unde îmi exprim opinia. Vă las să vă imaginați efortul, timpul necesar pentru a merge atât de des la tribunal, să angajezi avocați care trebuie plătiți etc".

Represiune mascată

În ianuarie, regimul a prezentat o reformă constituțională, care ar trebui să modernizeze Regatul. Dar pentru opoziție, această reformă nu face decât să întărească puterile monarhului. Un discurs ambivalent, spune Camille Abescat, doctorandă în științe politice la Institutul Francez din Orientul Apropiat :

,,Avem de-a face cu un discurs care promite modernizare politică și, în același timp, cu o centralizare a puterii politice prin crearea unui consiliu de siguranță, unde toți membrii sunt numiți de rege", spune Camille Abescat. Acest organism privează și mai mult Parlamentul de orice rol politic. Înainte, era nevoie de 10 deputați pentru a cere un vot de încredere în Parlament, acum este nevoie de cel puțin 25%”.

Printre motivele tensiunilor din regat este și teama de o revenire a mișcărilor populare din 2011 sau 2018, care au scos în stradă câteva mii de iordanieni. Astăzi, regimul se află din nou într-o poziție precară, spune Sarah Leah Whitson, șefa ONG-ului Democracy for the Arab World Now:

,,Instabilitatea regimului a explodat în Iordania din cauza dezvăluirilor privind corupția familiei regale în afacerea Credit Suisse sau Pandora Papers, dar și după amenințarea cu lovitura de stat a prințului Hamza de anul trecut. Toate acestea se întâmplă în timp ce oamenii suferă, iar prețurile și șomajul cresc”.

De asemenea, se intensifică represiunea împotriva presei. În martie, șase jurnaliști iordanieni au fost urmăriți și arestați pentru răspândirea de știri false.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr