
Politică
Boris Johnson – primul prim ministru britanic care comite o infracțiune penală în timpul mandatului său – mai are el un viitor politic?
boris_johnson.png

Premierul Johnson a declarat că "oamenii au dreptul să se aștepte la ceva mai bun" după ce a aflat că Poliția Metropolitană a Londrei i-a emis o amendă pentru că a participat la o petrecere de aniversare organizată pentru el la reședința prim ministerială de la nr. 10, Downing Street, care a încălcat regimul de carantină.
Dar el a refuzat să demisioneze, spunând că "cel mai bun lucru" pe care îl poate face este să se "concentreze pe munca pe care o are de făcut".
"Înțeleg furia pe care mulți o vor simți - că eu însumi am greșit când a fost vorba de respectarea chiar a regulilor pe care guvernul pe care îl conduc le-a introdus pentru a proteja publicul", a declarat Johnson la BBC.
Premierul și ministrul de finanțe Rishi Sunak s-au numărat printre cele 30 de personalități și oficiali guvernamentali care au primit marți amenzi pentru încălcarea restricțiilor Covid. Soția sa, Carrie, a anunțat, de asemenea, că a fost amendată și că "își cere scuze fără rezerve", potrivit unui purtător de cuvânt.
Liderul Partidului Laburist și al opoziției, Sir Keir Starmer, i-a cerut din nou demisia premierului, dar și, în premieră, demisia lui Sunak, care este cel mai puternic ministru după premier și este văzut ca un potențial succesor.
Premierul Johnson a susținut în mod repetat, timp de mai multe luni, că nu au fost încălcate regulile. Luni însă el a recunoscut că a încălcat regulile, deși a susținut că nu a știut că a făcut acest lucru la momentul respectiv.
Consecințe politice
Mai poate însă rămâne el în funcție când a încălcat legea pe care el însuși a adoptat-o? Și nu orice lege, ci cea care a obligat milioane de cetățeni să stea închiși în case, a închis școli, a paralizat companii întregi și a fost concepută pentru a preveni sute de mii de morți.

Furia din opinia publică a fost tangibilă, atunci când s-a aflat că premierul a participat la o petrecere ilegală. Au fost milioane de oameni care nu i-au putut vedea pe cei dragi cu lunile, uneori timp de mai mult de un an, timp în care premierul și colaboratorii săi încălcau cu seninătate regulile impuse chiar de ei înșiși.
Acum contextul politic s-a schimbat oarecum, din cauza agresiunii militare rusești în Ucraina și a impactului asupra economiei globale, în special creșterea prețurilor. Acest lucru îi va face pe deputații Partidului Conservator, al cărui lider este premierul Johnson, mai reticenți în declanșarea unui vot de neîncredere, care necesită semnăturile a 15% din totalul grupului parlamentar, adică 54.
Dar dacă în alegerile locale din mai Partidul Conservator va înregistra pierderi masive, atunci acești deputați vor începe să se gândească la viitorul lor politic. Alegerile parlamentare care trebuie să aibă loc nu mai târziu de decembrie 2024 i-ar putea face pe mulți dintre ei să-și piardă mandatele, căci mențiunea de infractor pentru premierul Johnson nu va dispărea și va fi speculată la maximum de oponenții săi politici.
Este așteptat și raportul complet al comisiei de anchetă conduse de înaltul funcționar public Sue Gray, a cărui publicare a fost amânată pentru a nu prejudicia ancheta poliției, dar care deja a calificat situația cu petrecerile ilegale de la nr. 10, Downing Street drept "Un eșec al conducerii".
Confruntați cu această perspectivă, deputații ar putea trece la măsura radicală a înlăturării liderului lor, devenit indezirabil în ochii opiniei publice. Istoria le oferă un exemplu relativ recent: înlăturarea din funcție a lui Margaret Thatcher în 1990, după ce aceasta îi condusese pe Conservatori la trei victorii consecutive în alegeri.