Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucrainienii l-au arestat pe cumătrul lui Vladimir Putin

cumatrul_medvedchuk.jpg

Viktor Medvedchuk imediat după arestare, 12 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Pagina de Facebook a președintelui Ucrainei - Facebook / Володимир Зеленський

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU l-a arestat marți pe cumătrul lui Vladimir Putin, politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk, acuzat încă din mai anul trecut de trădare și sprijinirea activităților unei organizații teroriste. Una din fiicele lui Medvedchuk a fost botezată de Vladimir Putin, iar politicianul, șef al Platformei Opoziție pentru Viață era cercetat pentru implicare în anexarea Crimeei de către Rusia și acuzat de jefuirea resurselor naturale ale regiunii.

Arestarea lui Viktor Medvedchuk a fost anunțată pe Facebook chiar de președintele ucrainian,Volodymyr Zelenski, potrivit  suspilne.media.

„A avut loc o operațiune specială datorită Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU. Bravo! Detalii mai târziu,” a scris Zelenski, care a publicat și o fotografie cu Medvedchuk în cătușe și uniformă militară. Președintele nu a oferit detalii, dar serviciul de securitate a confirmat reținerea politicianului.

„Potrivit șefului SBU, Ivan Bakanov, Medvedchuk purta o uniformă militară ucraineană pentru camuflaj”.

La 19 februarie 2021, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei i-a inclus pe Medvedchuk și pe soția sa, Oksana Marchenko, pe lista de sancțiuni ucrainene, din cauza presupusei finanțări a terorismului. La 11 mai 2021, procurorul general al Ucrainei l-a acuzat pe Medvedchuk de trădare și tentativă de jefuire a resurselor naționale din Crimeea (care fusese anexată de Rusia, dar rămâne recunoscută la nivel internațional drept ucraineană). Arestul la domiciliu al lui Medvedchuk a început la 13 mai 2021. Medvedchuk a dispărut de la domiciliu pe 28 februarie 2022, la patru zile după invazia rusă.

Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak a spus că șefii de la Kremlin „ar putea fi interesați de asasinarea lui Viktor Medvedchuk.”

„Pentru a supraviețui astăzi, Medvedchuk trebuie să se ascundă într-o închisoare ucraineană. Cu o pedeapsă lungă garantată. În Rusia, trebuie să fie lichidat ca un om care a mințit în mod repetat despre starea de spirit din Ucraina, a furat bani și, în cele din urmă, a devenit unul dintre instigatorii la război,” a subliniat el.

În Ucraina, Medvedchuk este considerat un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, pe care Medvedchuk l-a numit „un prieten personal”. Unii comentatori străini l-au numit și cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina. Putin este nașul fiicei celei mai mici a lui Medvedchuk.

 

 

Rostul Postului în Republica Moldova

protv.md publică un reportaj despre proiectul Rostul Postului, realizat în al 6-lea an consecutiv de ong-ul CCF Moldova – Copil Comunitate Familie. „În cadrul acestui proiect, ONG-ul deschide un restaurant virtual numit Rostul Postului. De aici, aici clienții pot comanda tot felul de bucate, iar banii pentru contravaloarea lor ajung în contul copiilor nevoiași. Proiectul a fost de mare ajutor anul trecut pentru o familie numeroasă din Strășeni” care a primit o donație de 8.500 de lei moldovenești (2100 de lei românești.)  Banii au fost investiți în gospodăria familiei cu 5 copii.

„Familia se află în programul CCF Moldova de un an și ceva. Suntem alături de familie pentru a-i ajuta să depășească dificultățile cu care se confruntă zi de zi. I-am ajutat să-și dezvolte gospodaria, oferindu-le păsări și răsad.”

„Initiativa este susținută de mai multe persoane publice de la noi, printre care Adrian Ursu și Nata Albot, dar ți vedete din Romania, cum ar fi prezentatoarea Corina Caragea și jurnalistul Dragos Bucurenci.”

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Mariia Serhiienko – Ucraina

Maria Ionel – R. Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus la RFI România