Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apusul neutralității: Finlanda și Suedia pregătesc aderarea la NATO, sub amenințarea Rusiei

nato_bun.jpg

Intrarea în sediul NATO din Bruxelles, 19 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
© Yves Herman, Reuters via France24

Suedia și Finlanda se pregătesc asiduu să adere la NATO. Iată una dintre consecințele agresiunii rusești la adresa Ucrainei. Iar întrebarea este: în condițiile amenințării rusești la adresa întregii civilizații occidentale, mai poate folosi neutralitatea la ceva?

Ceea ce părea de neimaginat chiar și cu câteva luni mai înainte devine realitate: partidul de guvernământ al Suediei a început să dezbată dacă țara ar trebui să adere la NATO. Vecina Finlanda ar putea lua o decizie în aceeași direcție.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și mai cu seamă masacrele de la Bucea și Irpin au schimbat fundamental abordările de securitate în aceste două țări nordice, tradițional neutre.

De la declanșarea agresiunii , sprijinul public pentru aderarea la NATO aproape sa dublat, ajungând la aproximativ 50% în Suedia și 60% în Finlanda, scrie The Guardian citând mai multe sondaje de opinie realizate în cele două țări. Cifrele sunt cu adevărat impresionante având în vedere că, în mod tradițional, sprijinul pentru NATO în cele două societăți nordice era unul scăzut.

Dar „de când Rusia a invadat Ucraina, poziția de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental”, declară Tobias Baudin, secretar general al Partidului Social-democrat suedez, citat de The Guardian. Politicianul suedez a spus că revizuirea politicii de securitate va fi finalizată „înainte de vară”.

În țara vecină, deputații finlandezi urmează să primească un raport pe probleme de securitate de la oficialii serviciilor de informații în această săptămână, iar prim-ministra Sanna Marin a spus că se așteaptă că guvernul ei să încheie înainte de mijlocul verii discuția cu privire la o posibilă cerere de aderare la NATO.

„Politica externă și de securitate a Finlandei a început o tranziție lungă către occidentalizarea deplină cu aderarea la UE în 1995. Această tranziție este pe cale să atingă următorul nivel cu aderarea deplină la NATO în 2022”, a scris pe Twitter fostul premier finlandez Alexander Stubb, acum  profesor la Institutul Universitar European de la Florența.

 

La ce mai folosește neutralitatea?

Finlanda are o graniță de 1.340 km lungime cu Rusia, iar statutul său de neutralitate datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

De partea sa, Moscova și-a exprimat în mod clar opoziția față de orice posibilă aderare a Suediei și Finlandei la alianța militară vestică. Aceasta ”nu va aduce stabilitate continentului european”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit EU Observer.

Dar în pofida nemulțumirii Rusiei, discuțiile cu privire la aderarea celor două țări se pare că au luat avânt săptămâna trecută, la reuniunea miniștrilor de externe NATO la care au fost invitați și șefii diplomațiilor din Suedia și Finlanda.

Oficiali americani au declarat pentru The Times că posibila aderare la NATO a fost „un subiect de conversații și întâlniri multiple”. Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus clar că cele două țări vor fi binevenite în alianță dacă vor decide să se alăture.

Aderarea la NATO a celor două state ar fi, într-adevăr, un proces rapid, care nu ar necesita o pregătire foarte lungă. Suedia și Finlanda sunt democrații consolidate, cu economii puternice și cu armate bine pregătite și echipate.

Iar schimbarea rapidă a mentalității din cele două societăți nordice, altminteri cunoscute pentru pacifismul lor, trebuie să ne dea de gândit. Ne arată dimensiunea îngrijorător de mare a amenințării rusești pentru stabilitatea țărilor învecinate și pentru viețile cetățenilor simpli, văzând atrocitățile comise de ruși asupra populației civile din Ucraina.

Și ne mai spune ceva: că în fața acestui pericol, în fața unei amenințări care acum privește întreaga civilizație occidentală, nu există loc de neutralitate. Aceasta ar fi, mai curând, primul pas către capitulare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 13 aprilie 2022