Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra îi sancționează pe liderii politici sârbi din Bosnia-Herțegovina

dodik_cvijanovic.jpg

Milorad Dodik, reprezentantul Republicii Srpska în președinția tripartită a Bosniei - Herțegovina (stânga imaginii) și Zeljka Cvijanovic, șefa guvernului de la Banja Luka
Sursa imaginii: 
Captură de ecran dintr-o emisiune a postului național de televiziune din Bosnia Herțegovina / www.bhrt.ba

La începutul acestei săptămâni Londra a anunțat sancțiuni pentru doi lideri politici sârbi din Bosnia-Herțegovina, Milorad Dodik și Zeljka Cvijanovic, acuzați că destabilizează țara din ordinul Moscovei. Sancțiunile vin la trei luni după cele impuse de Washington din aceleași motive, transmite rfi.fr.

Ambilor lideri le vor fi înghețate activele din Marea Britanie și li se va interzice intrarea pe teritoriul Regatului Unit.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă publicat pe site-ul guvernului britanic. Potrivit ministrului de externe, Liz Truss, cei doi lideri sârbi bosniaci, Milorad Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, și Zeljka Cvijanovic, șefa guvernului republicii Srpska, au subminat în mod deliberat pacea obținută cu greu în Bosnia și Herțegovina.

Potrivit ministrului, comportamentul celor doi ,,încurajat de președintele Putin, amenință stabilitatea și siguranța Balcanilor".

De la sfârșitul războiului din Bosnia, în urma căruia au rezultat aproape 100.000 de morți între 1992 și 1995, țara a fost împărțită, în conformitate cu acordul de pace de la Dayton, în două entități: Republica Srpska și Federația croato-musulmană, unite de un guvern central.

Dar în ultimele luni tensiunile au reizbucnit pentru că, la presiunile lui Milorad Dodik, Republica Sârbă din Bosnia dorește acum să aibă propriul sistem judiciar, propriul birou fiscal și propria armată, ceea ce a generat temeri că țara se va descompune și chiar că va începe un nou război.

Prin aceste sancțiuni, ministrul de externe britanic spune că vrea să arate că dușmanii păcii vor fi trași la răspundere pentru această situație.

Acordul de pace de la Dayton în pericol

Înaltul Reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, Christian Schmidt, responsabil de asigurarea respectării acordului de la Dayton, a reacționat spunând că cei doi lideri sârbi ,,vor trebui să-și asume consecințele cuvintelor și faptelor lor". ,,Suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei nu sunt negociabile", a adăugat el într-un comunicat.

Fost aliat al Occidentului, devenit un susținător convins al Rusiei, Milorad Dodik a suferit, la începutul lunii ianuarie, noi sancțiuni din partea Washingtonului, care se adaugă celor anterioare impuse în 2017.

SUA l-au acuzat că ,,amenință stabilitatea" Bosniei și a Balcanilor de Vest prin ,,activitățile sale corupte" și ,,încercările de a desființa acordurile de pace de la Dayton".

De asemenea, Milorad Dodik a criticat dur în ultimele săptămâni votul ambasadorului bosniac la ONU în favoarea rezoluțiilor împotriva Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, susținând că poziția adoptată de  Sarajevo nu a fost decisă de către președinția tripartită a țării.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr