Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin va trece de la zdrobirea Ucrainei la măcinarea ei (Interviu)

13ap_ar2.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Zohra Bensemra via RFI

O lună și jumătate de război în Ucraina. Vladimir Putin susține că Rusia își va continua "ritmic și calm" operațiunea și își va atinge obiectivele, considerand că negocierile de pace au ajuns într-un punct mort. Cu trupele concentrate în est, Kremlinul își întărește forțele pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas.

Joe Biden a declarat pentru prima dată că invazia Moscovei echivalează cu un genocid iar Finlanda își dorește să intre cât mai repede în NATO. Primarul orașului-port Mariupol, din sudul asediat, spune că au fost nevoiți să înceteze numărarea cadavrelor din cauza luptei de stradă. Acolo ucrainenii rezistă cu înverșunare deși armata Kievului e încercuită de agresori. Rușii sustin că 1.000 de soldați ucraineni s-ar fi predat în Mariupol. Kievul neagă: „Nu avem astfel de informații”.

Cosmin Popa: Cred că este maniera lui Putin de a afirma foarte clar că nimic din obiectivele inițiale, anume distrugerea Ucrainei independente, nu s-a schimbat. Ceea ce a făcut Putin în urmă cu aproximativ două săptămâni, anume să ia decizia restrângerii frontului și concentrării operațiunilor ofensive în sud-estul Ucrainei și pe litoralul Mării Negre, ține de capacitățile reale ale armatei ruse a desfășura obiective de mare amploare pe mai multe direcții. Are capacități foarte scăzute. Sigur că Putin trebuie să  anunțe lumea că nu mai există drum de întoarcere. Pentru el nu mai există drum de întoarcere. Pentru armata sa nu mai există drum de întoarcere. Prin aceasta ne- a anunțat că intenționează să distrugă Ucraina sau toate acestea vor dura până când armata sa va fi, într-un fel sau altul, distrusă sau regimul său înlăturat. Din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare. Armata rusă continuă să folosească ceea ce a funcționat până acum, armament ofensiv, rachete, tiruri de mortiere, de artilerie grea, bombardamente de aviație, tot ceea ce nu presupune un contact direct cu inamicul, fiind foarte bine cunoscut deficitul ucrainean de astfel de armament. Și ceea ce se poate numi încercarea forțelor prin luptă, cercetare prin luptă pe celelalte direcții, astfel încât să împiedice consolidarea grupării ucrainene din sud-est.

Reporter: Domnule Popa, ofensiva din Donbas ar putea schimba cursul războiului? Ar putea defini cursul războiului?

CP: Sigur că ar putea schimba cursul războiului pentru că o ofensivă, mai ales sub raportul cantitativ, poate schimba felul în care se desfășoară lucrurile în momentul de față. Există informații potrivit cărora rușii vor să concentreze o masă mare de soldați și de armament acolo, astfel încât raportul să fie 5 la 1. Este schimbat faptul că față de ce s-a întâmplat în alte războaie, acum lucrurile se petrec oarecum la suprafață. Am în vedere mișcările de trupe, care nu pot fi disimulate la nesfârșit. Acest lucru arată foarte clar intenția Rusiei de a rupe în două gruparea ucraineană din sud-est. Acum, DNR, Republica Populară Donețk, a anunțat că urmează sau că intenționează să organizeze, nicăieri altundeva decât în Mariupol, o paradă de 9 mai. În opinia mea asta înseamnă nu că vor lua până atunci orașul în condițiile actuale, ci că vor face tot ceea ce ține de ei astfel încât lucrătorii ucraineni din Mariupol să se retragă pentru a-i oferi lui Putin această victorie. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu se vor desfășura în acest fel. Sunt destul de sceptic cu privire la declanșarea unei ofensive rusești în sud-est până la sfârșitul primăverii și în orice caz, până în 9 mai. Regimul rus a creat o așteptare aproape mistică în ceea ce privește această dată. Însă, dacă stăm să ne uităm pe calendar, din modul în care a acționat până acum armata Rusiei, vom vedea că o încercare de a obține progrese militare, teritoriale semnificative până pe 9 mai este mai mult decât riscant. Putin s-ar putea să fie în postura de a declara, probabil, mobilizarea pe 9 mai și cam atât, nu de a sărbători victoria.

Rep: Domnule Popa, ați spune că va continua un război de uzură? Ucraina are capacitatea să-i mai facă față?

CP: Aici este întrebarea. Eu cred că Putin a trecut de la intenția inițiată de zdrobire a Ucrainei la cea de măcinare a acesteia prin intermediul unui război de uzură cu efecte devastatoare asupra economiei. Ca de obicei, Putin a reușit să distrugă partea rusofonă a Ucrainei. Acest fapt este semnificativ din perspectiva modului de a-și proiecta acțiunile de război. Dar sunt și efectele morale asupra populației Ucrainei. În plus sunt o serie de alte chestiuni legate de logistică, de capacitatea de mobilizare a populației ucrainene, care este în continuare mare. Însă, un război de uzură, cu un front sensibil lărgit față de cel care a funcționat în perioada 2014 – 2022, ar pune o presiune militară și mai apăsătoare asupra Ucrainei. În orice caz, faza a doua a războiului este inevitabilă. Mă îndoiesc că ea se va petrece până la jumătatea lunii mai.

Rep: Dar are toate șansele să fie mai brutală și mai sângeroasă și cu pierderi mai mari și într-o parte și în alta față de ceea ce s-a întâmplat până acum?

CP: Normal, pentru că în momentul de față armata lui Putin nu se mai află într-o acțiune de PR. În momentul de față armata lui Putin se află într-o acțiune de reparare a onoarei pierdute pe câmpul de luptă în fața ucrainenilor. Așa stând lucrurile, este limpede că vor încerca să procedeze exact cum au procedat în Mariupol, cum au procedat în Volnovaha și în toate celelalte locuri pe care le-au avut sub control. Fiind un regim care se bazează pe minciună, este foarte puțin important pentru ei cum s-a ajuns la acea victorie, dacă au fost folosite mijloace morale din perspectiva legislației internaționale. Pentru Putin importantă este victoria, așa cum și-o închipuie el. De aceea mă aștept ca atrocitățile, crimele de război comise de armata Rusiei să crească în intensitate și să ajungem, în cele din urmă, într-o nouă fază a acestui conflict.

Rep: Un ultim comentariu, vă rog, domnule Popa. Când vom asista la niște negocieri cu adevărat? Despre cele de acum cel puțin, Vladimir Putin spune că au ajuns într-o fundătură, într-un punct mort. Când o să vorbim despre niște negocieri reale?

CP: Sunt două căi de a ajunge la negocieri reale. Prima este o înfrângere, asemănătoare cu un dezastru, a Rusiei pe câmpul de luptă. Asta este calea cea mai scurtă și cea mai bună către negocierile de pace autentice. Mai există o cale, mai puțin probabilă, dar funcțională în egală măsură. Anume, o slăbire a frontului intern rusesc, dacă în Rusia am avea de-a face cu o revoltă. Eu nu discut acum despre reacția așa-zisei societăți civile din Rusia, care, din păcate, este mai degrabă o ficțiune și o proiecție a unor oameni foarte curajoși. Dar aici se pune problema în cu totul alți termeni. Dar dacă sancțiunile își vor face treaba, dacă vor fi înăsprite, (pot genera tensiuni în interiorul societății ruse). Iar aici este vitală renunțarea rapidă la petrolul rusesc. Gândiți-vă că luna trecută Europa de vest a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru petrolul cumpărat din Rusia. În timp ce asistența militară pentru Ucraina de abia a trecut de 1,5 miliarde. În momentul în care se va renunța la petrolul rusesc, posibilitatea apariției unor tensiuni sociale și politice în societatea rusă începe să prindă contur. Asta este cea de-a doua cale spre începerea unor negocieri autentice.