Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zelenski despre vizita celor patru președinți: ”Prieteni! Adevărați prieteni ai Ucrainei!”

presedinti_prieteni.jpg

Zelenski despre vizita celor patru președinți: ”Prieteni! Adevărați prieteni ai Ucrainei!”
Sursa imaginii: 
Facebook/prezydentpl

Ieri a avut loc un summit pe timp de război la Kîiv. Protagoniști au fost președinții Ucrainei, Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Președinții statelor baltice s-au deplasat încă alaltăieri la Rzeszów unde au discutat cu președintele polonez modalități de solidarizare cu Ucraina, iar ieri dis-de-dimineață erau deja înscriși ca VIP-pasageri ai cursei Przemysł-Kîiv. Pe agenda celor patru președinți au stat trei mari subiecte: susținerea politică a Ucrainei, ajutor militar cât de mult posibil pe sub radarele ochiului public și consultații sau asistență juridică pe subiectul crimelor de război comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei.

Nucleul dur al statelor prietene

Unii ar spune că vizitele din ultimele săptămâni ale liderilor europeni la Kîiv sunt mai degrabă acte de pelerinaj politic cu scopul de a peria imaginea liderilor care întreprind astfel de vizite. Atâta doar că toate vizitele la vârf de la Kîiv de până acum au fost însoțite de pachete generoase de ajutor militar și logistic. Sunt ajutoare care nu întotdeauna sunt menționate în conferințe de presă sau comunicate oficiale. Ieri, de exemplu, vice-ministrul polonez pentru apărare, Marcin Ociepa, întrebat despre ultimele transferuri de armament a răspuns: ”Nu livrăm promisiuni, doar fapte concrete [...] Dar preferăm să o facem discret.”

În timpul precedentelor vizite ale premierilor Slovaciei și Marii Britanii de exemplu, au urmat anunțuri despre livrări deja consumate de armament greu în Ucraina, includem în aceste liste sisteme de apărare anti-aeriană S-300 și 16 obuziere de distanță lungă din partea Slovaciei, sau 120 de transportoare blindate de ultimă generație, zeci de obuziere de distanță lungă și sisteme de rachete anti navă ”Harpoon” din partea Marii Britanii.

Aceste ajutoare sau, mai bine zis transferuri de armament greu, necesită coordonare minuțioasă în prealabil, inclusiv din punct de vedere politic la nivelul alianței NATO. Unele transferuri de armament necesită și o pregătire contra timp, fiindcă adesea armamentul greu transferat Ucrainei este tehnologizat sau computerizat și necesită o anumită pregătire specială. O ultimă dovadă în acest sens este anunțul Pentagonului de ieri seara, în care Ucrainei i s-a promis o lungă listă de armament greu, printre care și tipuri de armament care va necesita instrucție pentru ofițeri ucraineni pe teritoriul SUA.

Grosul transferurilor de tehnică militară, muniție și ajutor logistic se face prin Polonia, țară care în acest moment face parte dintr-un grup select de trei jucători internaționali – se mai are în vedere Statele Unite și Marea Britanie - care conduc în această contra-cursă de livrare a unui ajutor militar cât mai consistent în timp util, adică înaintea ofensivei ruse din Donbas, așteptată în următoarele săptămâni. Din acest nucleu dur de state susținătoare fac parte și cele trei state baltice, însă acestea au posibilități materiale limitate prin comparație. Dar nu poate fi ignorat și suportul politic exemplar pe care îl oferă statele baltice, demonstrat chiar ieri în timpul conferinței de presă în timpul căreia toți președinții au vorbit la unison despre imperativul unui tribunal internațional și a asistenței juridice din partea statelor baltice pentru investigarea crimelor de război ale Rusiei în Ucraina.

Anticipând bătălia pentru Donbas

Suntem, așadar, în momentul unei ferestre de oportunitate care va mai dura probabil încă două săptămâni. Aceasta este caracterizată de o intensitate relativ redusă a ostilităților militare și a redislocării efectivelor militare pentru a pregăti ceea ce mulți experți militari numesc principala bătălie a războiului ruso-ucrainean. Acum este momentul de a face donații de armament Ucrainei în speranța că Ucraina va ieși victorioasă din bătălia ce urmează.

Spațiul mediatic internațional abundă deja în relatări despre prima partidă de 100 de tancuri T-72 transferate în Ucraina. Deși guvernul polonez nu comentează aceste relatări, nici nu le neagă, mulți experți militari susțin că în ultima săptămână depourile de tancuri din regiunea Lublin din Polonia brusc au fost golite, iar în zona Donbasului de partea ucraineană brusc este observat un număr similar de tancuri de același tip și de aceeași modificație.

Așadar transferul de tancuri poloneze T-72 corelează strâns cu observațiile din teren. Aceeași experți susțin că în același pachet de ajutor militar polonez ar intra deja și mai multe zeci de lansatoare modernizate de artilerie reactivă de tip BM-21. Evident din acest pachet fac parte și cantități impresionante de muniție. Se presupune că în viitorul apropiat Polonia va mai transfera un pachet comparabil de tancuri, obuziere de distanță lungă și muniție.

De partea lor, cele trei state baltice, având resurse vădit limitate, furnizează în continuare armament ușor și muniție, dar și suport logistic și medical Ucrainei anticipând bătălia care va produce multe pierderi umane și va necesita un suport medical corespunzător. Nu lipsește și ajutorul financiar pe aspecte de nișă din sfera securității și protecției civile.

Președintele respins (al Germaniei)

Trebuie să adăugăm în contextul vizitei de ieri a celor patru președinți, că din acest grup ar fi trebuit să facă parte și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Dar, încă de alaltăieri când președintele Poloniei ca inițiator al vizitei l-ar fi invitat pe Steinmeier să se alăture grupului de președinți, Volodîmîr Zelenski a declarat că prezența președintelui german nu este o idee prea bună. Zelenski îi reproșează lui Steinmeier atitudinea favorabilă din trecut față de regimul lui Putin, atitudine supranumită ”Putin Versteher”, adică un lider care a încercat să-l îmblânzească pe Putin în pofida gravelor încălcări ale valorilor umane comise de dictatorul rus. În același timp, Zelenski a declarat că îl așteaptă oricând pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pentru a discuta un potențial transfer de armament greu din Germania în și pentru Ucraina.

Nu ne rămâne decât să încheiem cu un citat din timpul conferinței de presă al președintelui Zelenski care a declarat ieri că: ”Astăzi a fost o zi bună. Președinții a patru țări, prieteni – adevărați prieteni! – au vizitat capitala Kîiv. Ei ne ajută din prima zi. Ei nu ezită să ne livreze armament și nu au nici un dubiu în privința sancțiunilor împotriva Rusiei. Ei sunt președinții Poloniei, Lituaniei, Latviei, Estoniei”.

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre vizita președinților Poloniei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei în Ucraina