Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova a început să completeze chestionarul de aderare la UE. Care sunt pașii următori?

comisia_europeana.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Autoritățile moldovene au început să completeze chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Au fost formate grupuri de lucru din care fac parte reprezentanți ai Președinție, Parlamentului, Guvernului, societății civile care muncesc asupra documentului. Răspunsurile la chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene. Referindu-se la chestionarul de aderare, premierul moldovean, Natalia Gavrlița, a îndemnat membrii Cabinetului de Miniștri să se implice pentru că proiectul nu este doar al unui Guvern sau al unui partid, dar este un proiect de țară. 

După ce la începutul lunii martie, R.Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene, țara noastră a primit chestionarul la 11 aprilie. Autoritățile au și început lucrul asupra chestionarului, care conține două documente ce urmează a fi completate și transmise, în decurs de o lună, Comisiei Europene. Primul document are 369 de întrebări care în mare parte se referă la funcționarea sistemului politic din R.Moldova. În aceste zile, autoritățile urmează să primească și al doilea document ce se referă că legislație și respectarea standardelor europene în R.Moldova. Ținând cont de răspunsurile primite, Comisia Europeană va elabora o opinie ce va fi transmisă Consiliului UE. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat. Trebuie spus că, negocierile de aderare sunt deschise, după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE.

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că în timpul negocierilor, țara va  realiza legislația și standardele UE la toate cele 35 de capitole. ”După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire pentru a deveni membri. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile, iar ulterior Parlamentul European oferă acordul său. Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE”, precizează Externele de la Chișinău.

Între timp, premierul Natalia Gavrilița le-a cerut membrilor Cabinetului de Miniștri să conlucreze cât mai strâns în procesul de completare a chestionarului de aderare.”Au fost mai multe dispoziții trimise în adresa autorităților publice cu rugămintea de a desemna persoanele responsabile pe diferite dimensiuni. Pentru a asigura un lucru cât mai rapid și mai calitativ, am discutat și cu colegii din Parlament, instituțiile subordonate Parlamentului, cu instituții din societatea civilă și am desemnat responsabilii pe anumite capitole, subcapitole. Rog să fie o conlucrare cât mai strânsă între toate instituțiile. Nu este doar proiectul Guvernului sau al unui partid politic. Este un proiect de țară, este proiectul unei generații să devenim țară candidat și apoi membră a UE. Să lucrăm în echipă și să ne asigurăm că răspunsurile noastre sunt demne de statutul de țară candidat. Acest chestionar e doar începutul lucrului nostru”, a precizat prim-ministrul R.Moldova.

La începutul săptămânii, Comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi i-a înmânat vicepremierului moldovean, Nicu Popescu, ministru afacerilor externe și integrării europene, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile oferite vor reprezenta radiografia situației de moment din R.Moldova, demonstrând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, vor evidenția domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare, spun autoritățile de la Chișinău. Atât președintele României, Klaus Iohannis, dar și premierul Nicolae Ciucă au salutat ”noul pas al R.Moldova pe calea euroeapnă”, menționând că România este alături și va oferi tot sprijinul țării vecine. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre etapele de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană