
Politică
Sportivi cunoscuți și personalități culturale îl susțin pe Macron
15ap_ar31.jpg

Aproximativ 50 de personalități sportive din Franța au semnat articolul de opinie publicat marți în cotidianul Le Parisien, făcând apel la populație să se opună candidatei de extremă dreapta și să voteze cu Macron.
Printre cei care au semnat se numără campioana la judo Clarisse Agbégnénou, handbalistul Nikola Karabatic, fostul baschetbalist Tony Parker, fosta înotătoare campiană Laure Manaudou și fostul tenismen Yannick Noah.
„Deși suntem conștienți de dificultățile cu care se confruntă francezii în prezent, suntem de părere că victoria unui partid care periclitează valorile republicane ar fi cel mai rău rezultat la alegeri”, au scris ei.
Marine Le Pen, șefa partidului de extremă dreapta, Adunarea Națională, a obținut 23,15% în primul tur de duminică, situându-se după Emmanuel Macron care a strâns 27,85% dintre voturi.
Valori olimpice
„Sporturile pe care le practicăm sunt fondate pe valori olimpice, pe prietenie și respect. Oricine este bine-venit și nu există loc pentru discriminare”, au afirmat sportivii.
„În aceste vremuri nesigure, sportul unește oamenii... Tocmai pentru că noi credem în sport, un domeniu al fraternității și incluziunii, suntem hotărâți să luptăm pentru ca persoana care susține valorile opuse (stigmatizare, autonomie și naționalism) să nu ajungă la președinția Franței”.

Combaterea absenteismului
Un mesaj asemănător au transmis și aproximativ o sută de oameni de cultură, care au semnat un articol de opinie pentru ziarul La Libération, publicat miercuri pe internet.
Peste o sută de nume cunoscute s-au alăturat mișcării, inlusiv Jack Lang, fostul ministru al culturii și directorul Institutului Mondial Arab din Paris, Olivier Py, directorul festivalului Avignon, Stanislas Nordey, directorul Teatrului Național din Strasbourg și Eric Ruf de la teatrul de stat Comédie Française.
Ei i-au îndemnat pe alegători să voteze cu Macron în turul al doilea din 24 aprilie, subliniind că abținerea de la vot ar reprezenta un avantaj pentru Le Pen.
„Nu este prima dată când un candidat de extremă dreapta ajunge în al doilea tur. Totuși, spre deosebire de alegerile din 2002 și 2017, de această dată Le Pen are șanse mai mari să câștige”, au declarat ei.
„Din acest motiv vom vota pe 24 aprilie cu Emmanuel Macron și îi încurajăm pe toți cei care se gândesc să lipsească de la vot să ne urmeze exemplul”.
Lume cu valori universale
Nu este vorba doar despre domeniile artei și culturii, este vorba și despre arta de a conviețui și a unei lumi cu valori universale, era precizat în articol.
Articolul s-a încheiat prin afirmația: „Marine Le Pen își dorește o lume a naționalismului, discriminării, a xenofobiei mascate în principii constituționale, ceea ce înseamnă respingerea oricărei forme de diversitate și ospitalitate”.
Amândoi candidații și-au reluat campania, intenționând să-i atragă de partea lor pe alegătorii de stânga care l-au votat pe Jean-Luc Mélenchon în primul tur.
Miercuri, Macron a participat la o ședință de guvern, iar seara a fost intervievat la postul de televiziune TF1, în timp ce Le Pen a vizitat Asnières-sur-Seine, o suburbie muncitorească la nord de Paris, susținând după-amiaza o conferință de presă pe teme de diplomație și politică externă.
Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI