Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul britanic a trimite azilanții în Ruanda este "ne-Dumnezeiesc" – Arhiepiscopul de Canterbury

arhiepiscopul_de_canterbury.jpg

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a criticat guvernul pentru planul de a trimite refugiații în Ruanda
Sursa imaginii: 
Arhiepiscopul de Canterbury

Planul guvernului de a trimite unii solicitanți de azil din Marea Britanie în Ruanda este "ne-Dumnezeiesc", a declarat arhiepiscopul de Canterbury. Aceste planuri au stârnit critici severe din partea societății civile, a opoziției și a ONU.

În predica sa de Paște, Arhiepiscopul Justin Welby, cel mai înalt preat al Bisericii Angliei, a spus că Învierea lui Hristos nu este momentul pentru "subcontractarea responsabilităților noastre".

Guvernul spune că sunt necesare schimbări pentru a proteja viețile de traficanții de persoane.

În cadrul programului de 120 de milioane de lire sterline - care a fost anunțat zilele trecute

- persoanele considerate că au intrat ilegal în Marea Britanie vor fi transportate în țara est-africană, unde li se va permite să solicite dreptul de a se stabili.

Acest program s-a confruntat cu o opoziție largă, peste 160 de organizații de caritate și grupuri de campanie îndemnând guvernul să renunțe la ceea ce au descris ca fiind o politică "crudă". De asemenea, aceasta a fost criticată de partidele de opoziție și de unii Conservatori.

Luând cuvântul la Catedrala din Canterbury în Duminica Paștelui, Arhiepiscopul Welby a declarat că există "întrebări etice serioase cu privire la trimiterea solicitanților de azil în străinătate".

El a adăugat: "Detaliile sunt pentru politică și politicieni. Principiul trebuie să reziste la judecata lui Dumnezeu, și nu poate. Și nu poate suporta greutatea responsabilității noastre naționale ca țară formată de valorile creștine; pentru că subcontractarea responsabilităților noastre, chiar și către o țară care încearcă să se descurce bine, precum Rwanda, este ne-Dumnezeiesc, care și-a asumat El însuși responsabilitatea pentru eșecurile noastre."

Ministerul de interne a apărat planul de criticile arhiepiscopului, spunând că Marea Britanie are o "istorie mândră" de sprijinire a celor aflați în nevoie, iar programele de reinstalare au oferit "rute sigure și legale către un viitor mai bun" pentru sute de mii de persoane.

"Cu toate acestea, lumea se confruntă cu o criză globală a migrației la o scară fără precedent și este nevoie de schimbări pentru a împiedica traficanții de persoane josnice să pună viețile oamenilor în pericol și pentru a repara sistemul global de azil stricat", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Ministerul de interne a declarat că Ruanda este "sigură și securizată" și va procesa cererile în conformitate cu legile internaționale privind drepturile omului.

Vineri, a reieșit că ministrul de interne Priti Patel a trebuit să își asume personal responsabilitatea pentru acest plan, emițând o rară "directivă ministerială", în contextul în care oficialii s-au arătat îngrijorați de faptul că nu se cunosc pe deplin costurile sistemului, astfel încât departamentul nu poate spune dacă acesta va oferi un bun raport calitate-preț.

Este doar a doua oară când o astfel de directivă ministerială a fost emisă la Ministerul de Interne în ultimii 30 de ani.

 Cum va funcționa sistemul de azil pentru Ruanda?

Joi, Marea Britanie și Ruanda au prezentat un nou acord prin care unii solicitanți de azil vor primi un bilet dus către națiunea est-africană.

Un grup de mai bine de 40 de migranti urca într-o barca pneumatica, pe costa franceza, pentru a traversa Canalul Mânecii, în apropiere de Wimereux, Franta, 24 noiembrie 2021.
Un grup de mai bine de 40 de migranti urca într-o barca pneumatica, pe costa franceza, pentru a traversa Canalul Mânecii, în apropiere de Wimereux, Franta, 24 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS - GONZALO FUENTES

Punctele esențiale cunoscute până acum sunt:

- Programul se va concentra în principal pe bărbații singuri care sosesc ilegal în Marea Britanie cu bărci mici sau camioane.

- Persoanele care au sosit în Regatul Unit prin astfel de mijloace începând cu 1 ianuarie pot fi trimise în Ruanda, unde vor fi procesate cererile lor de azil.

- În timp ce cererile lor sunt examinate, aceștia vor primi cazare și sprijin și vor fi liberi să intre și să iasă din locuință în orice moment.

- Cei ale căror cereri de azil vor fi acceptate vor fi ajutați să își construiască o "viață nouă" în Ruanda, cu un acces de până la cinci ani la educație și sprijin, potrivit guvernului britanic.

- Cei ale căror cereri vor fi respinse vor avea posibilitatea de a solicita să rămână în Ruanda sau de a fi trimiși în țara de origine sau într-o altă țară în care au dreptul de ședere.

- Guvernul britanic a declarat că primii solicitanți de azil ar putea fi trimiși în Ruanda în câteva săptămâni.