Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei? "Un prag sub care avem proceduri netransparente, inclusiv pentru programul Anghel Saligny"(interviu)

500_euro.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/geralt

137 de parlamentari din coaliția PSD-PNL-UDMR vor să dea liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la cinci milioane de euro. Aceștia susțin că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive. " Nu văd să fi existat o discuție pe bune cu cei care se ocupă de achiziții înainte de a trece o astfel de lege. Faptul că este semnată de foarte mulți parlamentari nu arată că are o bază solidă. Uitându-mă pe modul în care arată justificarea acestui proiect de lege mă îndoiesc că a existat o analiză serioasă. Având în vederea dimensiunea schimbării ar fi trebuit să existe o discuție publică în acest sens", declară la RFI, Septimius Pârvu, specialist în politici publice şi bună guvernare în cadrul Asociaţiei Expert Forum. 

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

  •  achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege)
  • achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată. O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. În expunerea de motive, la inițiatori e trecut numele Laurei Vicol (PSD, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților), iar pe lista de semnatari sunt trecuți 137 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități, potrivit G4Media. 

Septimius Pârvu critică programul de investiții Anghel Saligny (Sursa foto: Facebook/Septimius Pârvu)

Septimius Pârvu, specialist în politici publice şi bună guvernare în cadrul Asociaţiei Expert Forum

"Trebuie să ne gândim că legea nu poate fi modificată doar pentru PNRR. Va fi modificată pentru absolut orice achiziție publică din România. Este un prag înalt (nr. 5 milioane de lei) sub care, practic, avem proceduri netransparente, care nu respectă aceleași proceduri ca cele competitive. Ele se vor aplica, de exemplu, pentru programul Anghel Saligny, program pentru care tocmai s-au aprobat încă 15 miliarde de lei. Avem un total de 65 de miliarde de lei. Avem un program care este controversat din punct de vedere al achizțiilor și ne trezim că putem să cumpărăm totul direct sau prin cerere de ofertă, ceea ce este contrar spriritului transparenței. Faptul că nu reușim să punem pe picioare PNRR, să-l implementăm cum trebuie, nu înseamnă că trebuie să schimbăm legea achizițiilor publice pentru a transforma procedurile în unele mai netransparente", spune la  Septimius Pârvu. Potrivit acestuia, având în vederea dimensiunea schimbării ar fi trebuit să existe o discuție publică în acest sens.

" Nu văd să fi existat o discuție pe bune cu cei care se ocupă de achiziții înainte de a trece o astfel de lege. Faptul că este semnată de foarte mulți parlamentari nu arată că are o bază solidă. Uitându-mă pe modul în care arată justificarea acestui proiect de lege mă îndoiesc că a existat o analiză serioasă.", mai spune Septimius Pârvu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 
Septimius Pârvu, specialist în politici publice şi bună guvernare în cadrul Asociaţiei Expert Forum, intervievat de Mirela Dădăcuș