Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul britanic de a trimite azilanții în Ruanda “nu va avea efect de descurajare” – consilier guvernamental

patel_rycroft.jpg

Priti Patel și Matthew Rycroft
Ministrul Priti Patel și principalul ei consilier Matthew Rycroft sunt în dezacord cu privire la trimiterea unor solicitanți de azil din Marea Britanie în Ruanda
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Cel mai important funcționar public al lui ministrului de interne britanic a avertizat-o pe Priti Patel că nu există suficiente dovezi privind "efectul de descurajare" al planului de a trimite o parte dintre solicitanții de azil în Ruanda. Planul a fost de societatea civilă, opoziție și cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei.

Într-o scrisoare, Matthew Rycroft a declarat că valoarea politicii se bazează pe reducerea numărului de treceri ilegale pe Canalul Mânecii. El a spus că, deși nu există "suficiente dovezi" privind beneficiile programului, acest lucru nu înseamnă că nu ar funcționa.

Ministrul de interne a replicat că ar fi "imprudent" să permitem ca lipsa de modele să întârzie programul.

Schimbul de replici dintre ministrul Patel și secretarul său permanent a fost publicat de ministerul de interne după ce s-a aflat că aceasta a emis o rară "directivă ministerială" pentru a promova planurile, ceea ce înseamnă că își asumă responsabilitatea personală pentru acestea.

În cadrul programului de 120 de milioane de lire sterline - care a fost anunțat joi - persoanele considerate a fi intrat ilegal în Marea Britanie vor fi transportate în țara est africană unde li se va permite să solicite dreptul de a se stabili.

Critici severe

Proiectul s-a confruntat cu o largă opoziție, fiind criticat de partidele de opoziție și de unii deputați ai Partidului Conservator de guvernământ. Peste 160 de organizații de caritate și grupuri de campanie au scris o scrisoare deschisă în care îi îndeamnă pe prim-ministrul Boris Johnson și pe ministrul Patel să renunțe la această politică "rușinos de crudă".

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a criticat guvernul pentru planul de a trimite refugiații în Ruanda
Sursa imaginii: 
Arhiepiscopul de Canterbury

În scrisoare, grupul a citat istoricul "slab" al Ruandei în ceea ce privește drepturile omului și a argumentat că costul acestui program ar fi "astronomic" și ar duce la mai multe, nu la mai puține călătorii periculoase.

Arhiepiscopul de Canterbury, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, Justin Welby, și-a folosit predica din Duminica Paștelui pentru a ridica ceea ce a spus că sunt "întrebări etice serioase" cu privire la acest program, înainte de a adăuga că este "opusul naturii lui Dumnezeu".

El a adăugat că sistemul nu poate "să poarte greutatea responsabilității noastre naționale ca țară formată din valori creștine" și a acuzat miniștrii că "subcontractează responsabilitățile noastre".

Dar ministrul pentru oportunități Brexit și eficiență guvernamentală, Jacob Rees-Mogg, nu a fost de acord cu arhiepiscopul.

"El înțelege greșit ceea ce politica încearcă să realizeze și că nu este o abandonare a responsabilității, ci este de fapt o asumare a unei responsabilități foarte dificile." a declarat ministrul Rees-Mogg la BBC

Dl Rees-Mogg a insistat asupra faptului că "încurajarea traficanților de persoane" trebuie să fie oprită, adăugând: "90% dintre cei care vin sunt tineri care, venind prin intermediul traficanților de persoane, sar peste rândul altora. În acest fel, nu numai că își riscă viața, dar sprijină crima organizată".

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ